Полагање венаца поводом Дана победе

Поводом 9. маја Дана победе над фашизмом председник Србије Томислав Николић положио је венац на споменик Незнаном јунаку на Авали. Министар Александар Вулин положио венац на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату. Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, града Београда, СУБНОР-а, као и представници дипломатског кора, удружења и грађани.

Николић је у спомен-књигу написао: "Србија можда више од других с правом обележава овај дан као свој. Све наше битке, буне, устанци, ратови, били су борба за слободу земље и народа. Било је и биће. Такве синове и кћери рађа ова наша Србија."

Министар Александар Вулин је након полагања венаца и одавања почасти на Споменику ослободиоцима Београда поручио да српски народ није погрешио страну и да никада није био на страни зла.

Вулин је рекао да је пре 71 године Србија била на правој страни света и да је била сила победница.

"Српски народ никада није погрешио страну, никада није био на страни зла, зато било какво прекрајање историје и било какви покушаји рехабилитације квислинга наносе највећу увреду управо српском народу и историји, породицама страдалих, али и будућности српског народа", рекао је Вулин, који је истакао да само народ који се одрекне своје славне прошлости може да буде народ који је исписан из часног дела историје.

Истакао је да Србија није постала део Европе данас, већ оног дана када је била на страни сила победница, оних који су се борили за добро, оних који су се борили против Јасеновца и Аушвица.

"Управо зато нас данас плаши и вређа, када слушамо оне који покушавају да смање број жртава јасеновачког геноцида и не само тога, плаши нас и вређа када слушамо људе који постају део званичне политичке власти, који говоре да геноцида заправо није ни било, да су јаме биле недовољно пуне или да их једноставно никада није ни било", рекао је Вулин.

Венце на Споменику ослободиоцима Београда положили су и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а, представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Русије Александар Чепурин, те удружења и бројни грађани.

Одавању почасти присуствовали су и учесници "Бесмртног пука" који се први пут ове године одржава у Београду, а у чијем маршу је учествовао и Вулин.

Лидер СНП-а Ненад Поповић положио је венац на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату. Поручио је да се данас слави Дан победе, али и вечно пријатељство српског и руског народа.

Поповић је навео и да се Русија у прошлости "као ниједан други наш савезник" борила раме уз раме са нашим народом, пружајући нам помоћ у најтежим тренуцима наше историје.

"То пријатељство исковано на оружју траје и данас, када нам Русија, политичким средствима пружа најснажнију подршку у заштити наших кључних националних интереса по питању Косова и Метохије и Републике Српске, као и очувања војне неутралности Србије", рекао је Поповић.

Дан победе над фашизмом у Прокупљу је обележен полагањем венаца на Споменик палим борцима у Другом светском рату док је за ђаке организован посебан историјски час о тим догађајима.

Почаст страдалим одали су и председник локалног СУБНОР-а Светозар Ковачевић и председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић као и грађани, а изведен је и пригодан културно -уметнички програм.

У Јагодини је 9. мај обележен полагањем венаца и црвених ружа на Споменик партизанима у Алеји носилаца "Партизанске споменице" на Градском гробљу и Спомен костурницу 1.170 погинулих официра и бораца Црвене Армије са ослобађање овог дела Србије.

Испред Руске Федерације венац је положио други секретар Амбасаде Руске Федерације у Београду Тахир Махмадалијев, а венце су положиле и делегације бораца из Другог светског рата, Скупштине града, омладинског покрета "Соко"...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво