Čekajući novi konkurs za finansiranje nauke

Vlada Srbije poništila je konkurs za naučnoistraživačke projekte, potvrdio je ministar Srđan Verbić. Očigledno je, kaže, da ne možemo da očuvamo i ljudski kapacitet, plate svih zaposlenih u nauci i da istovremeno podignemo kvalitet nauke. Dok se ne otvori novi konkurs, na snazi će biti privremeno finansiranje projekata. A konkurs pak, neće biti raspisan dok se ne formira Nacionalni savet za nauku.

Ministar Verbić tvrdi i da je budžet za nauku isti kao pre šest godina. Tada je u sistemu bilo jedanaest i po hiljada istraživača, a danas osamnaest hiljada. Zato će značajan broj njih ostati bez projekata.

"Bez oštrih uslova, nauka ne samo u Srbiji, nego bilo gde u svetu ne može da napreduje. I to je nešto o čemu ovo Ministartsvo i ova Vlada i ova država moraju da budu posvećeni i zato budući konkurs mora da bude kompetitivan da bi nauka bila uspešna", kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Sindikat nauke već planira naredne korake.

"Da li bi bila veća šteta da je konkurs završen sa ovakvim manjkavostima onakav kakav jeste ili sada ovo bez konkursa do nove godine? Pa onda da li je ovo dovoljan rok da se sve to pripremi onako kako treba, i dalje je neizvesnost. Ne možemo da kažemo da smo potpouno srećni i potpuno zadovoljni. Predstoji nam puno posla", ističe predsednica Sindikata nauke Srbije Đuršica Jovović.

Posla će biti budući da je sve vraćeno na početak, smatraju u Zajednici državnih univerziteta Srbije.

"To znači da ćemo opet imati neka otvorena pitanja koja se tiču finanisiranja naučno-istraživačkog rada u Srbiji. Suština je zapravo u tome da na vreme moramo da započnemo određene procese i da ih na vreme okončamo", kaže predsednik Zajednice državnih univerziteta Srbije prof. Dušan Nikolić.

Ko će preuzeti taj posao još se ne zna. Ministar Verbić je spreman da se povuče i iz tehničkog mandata.

"Ako je to moralni čin, zaista, ja ću ponuditi, ukoliko postoji takva forma, premijeru svoju ostavku, koja je tehnička, ali je smatram moralnim činom", kaže Verbić.

Od ponedeljka, kako se najavljuje, trebalo bi da počnu razgovori između predstavnika ministartsva i istraživača u vezi sa novim pravilima konkursa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво