Влада поништила конкурс за научноистраживачку делатност

На данашњој седници Влада Србије је поништила конкурс за финансирање научних пројеката, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић. Као морални чин због неуспеха конкурса, понудиће оставку премијеру. Научници не треба да страхују за своје приходе, истиче Вербић.

Нови конкурс неће бити отворен док се не формира Национални савет за науку, који није могао да буде формиран због избора - јер је било кратко време од доношења новог закона, рекао је министар Срђан Вербић на конференцији за медије.

Савет може теоријски да буде именован и у техничком мандату владе, али ће то вероватно сачекати нову владу.

Одговарајући на питања новинара, министар је рекао да преузима одговорност за неуспех конкурса и да ће понуди оставку премијеру. То види као морални чин” - уколико је то изводљиво имајући у виду да је влада у техничком мандату.

“"На данашњој седници владе већином гласова је поништен конкурс за научноистраживачке пројекте. Очигледно је да не можемо да очувамо и људски капацитет, плате свих запослених у науци и да истовремено подигнемо квалитет и компетитивност науке"”, рекао је Вербић.  

Већ у понедељак министар ће разговарати са представницима свих релевантних институција који могу да допринесу креирању следећег новог конкурса.

Вербић је истакао да ће привремено финансирање пројеката бити на снази пошто је на основу одлуке владе јасно да се финансирање продужава.

“Потребно је да се та одлука потврди у скупштини када буде формирана, тако да научници не треба да страхују за своје приходе до следећег конкурса”, рекао је Вербић.

Поручио је да без компетитивности наука не може да напредује и да је нужно издвајање више средстава за ту намену.

“Ко год радио следећи конкурс мора да ради са већим новчаним фондом”, навео је Вербић и напоменуо да је на седници владе добио подршку појединих министара, али није желео да прецизирао ко га је све подржао по питању конкурса.

“Не могу да будем против онога што је мој тим радио у претходне две године”, додао је Вербић.

Према његовим речима, када је рађен претходни конкурс за науку било је око 11.500 истраживача, док сада има око 18.000 људи који могу да се пријаве.

“Буџет је исти као и пре шест година, што значи да нема новца за све, али и да је забринутост за егзистенцију истраживача на месту, јер новца нема довољно”, каже Вербић.

Према његовим речима, на влади је речено да је решење у томе да се отвори још неки конкурс и да се наука финансира различито, односно само области које заиста јесу компетитивне, док оне које нису треба да буду финансиране из буџета неких других министарстава пошто не могу да достигну висок међународни ниво.

Министар каже да је већ договорено са Министарством пољопривреде да финансирају одређена истраживања.

“Био сам против одлуке владе да се поништи конкурс. Трудили смо се да направимо најбољи могући програм за истраживање и најкоректнији конкурс, али са овим буџетом то није могло да се изведе. Већ колико сутра радимо на новом конкурсу”, истакао је Вербић.

Додао је да је на конкурсу било више од 800 пријављених предлога пројеката.

Конкурс за научноистраживачке пројекте је расписан 12. априла, и требало је да траје 30 дана, а Акт о вредновању, избору, финансирању и праћењу пројеката, донесен је неколико дана раније.

Након тога, Влада Србије припремила је документ о поништавању Акта о вредновању научних пројеката и Конкурса за одабир истраживачких пројеката, који би били финансирани из Републичког буџета.

Као разлог за поништавање наведено је да није уважена правна процедура и да конкурс, објављен на сајту Министарства просвете, није у складу са другим законима и Уставом.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи