Bez osiguranja za malinjake u martu

Razmere štete u poljoprivredi na području poplavljenih opština Arilje, Požega i Ivanjica još uvek sagledavaju komisije. Voda je iz mnogih voćnjaka odnela rod, sisteme za navodnjavanje, a poljoprivrednici kažu da osiguravajuće kuće ne nude premije za ovaj period godine.

Moravica je odnela 30 ari malinjaka Mikoša Nedeljkovića iz Virova kod Arilja. Pitanje je da li će i preostalih 30 ari, obezbediti rod, kojim će pokriti deo štete, jer za ovaj period nema osiguranja.

"Sad nema osiguranja za to. Imaju osiguranje, znači što se tiče vode, toga, to je kad su u rodu maline i kad počinje da zameće plod i to. Što se tiče poplavnog talasa, to ne", kaže Mikoš.

Osiguravajuće kuće ne prate klimatske promene, žale se i voćari ivanjičkog kraja. Ljubomir Đoković iz Prilika kaže da je poplava u martu obrala dobar deo malinjaka.

"Najmanje 18.000 evra, najmanje, na ovoj površini. Tako smo očekivali da voda nije naišla tako bi imalo prihoda", rekao je Ljubomir.

U nepovrat je otišao i sistem za navodnjavanje, u koji su Đokovići uložili četiri hiljade evra.

"Država ja planirala, ja koliko sam saznao i pročitao, 12.000 po hektaru. Znači, tih para mi se odričemo, za ovakvu kulturu, ne za livade, koje će oni naplatiti, ali za ovakvu kulturu kao maline, vidite i sami, tu nema ništa, ovde nema više šta da se uradi", kaže Dobrivoje Radović - predsednik Udruženja "Malinar" Ivanjica.

Među dugoročnim rešenjima za problem bujičnih reka, kakva je i Moravica, poljoprivrednici kažu da imaju rešenje, ali im za to treba dozvola države.

"Da se očiste rečna korita, da se proda šljunak, da se naspu seoski putevi i da se produbi korito", ističe proizvođač iz Arilja Predrag Ivanišević.

Eksploatacija šljunka izvodiva je u rečnim tokovima, ali ne i u bujičnim potocima. Oni su takođe obrali dobar deo ovogodišnjeg roda, koji su očekivali u požeškim malinjacima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво