Povratak Edisonove sijalice na svetsko tržište

Iako je klasična sijalica već tri i po godine zabranjena u Evropskoj uniji, mogla bi ponovo da osvoji svetsko tržište, samo znatno unapređena. Nedavno je objavljeno da tim naučnika sa američkog "Em-Aj-Ti" univerziteta, u kome je i Srbin Ognjen Ilić, radi na razvoju nove klasične sijalice.

Klasična sijalica je izum star 136 godina. Mogućnost njenog povratka na tržište za struku je naučni podvig. Tim naučnika koji radi na novoj klasičnoj sijalici tvrdi da će biti energetski efikasnija i pariraće novim tehnologijama osvetljenja.

"Njihovi rezultati pokazuju da će u skoroj budućnosti moći da se konstruiše nova varijanta klasične sijalice koja je energetski čak 10 puta povoljnija od klasičnih. Ona bi trebalo da bude čak energetski povoljnija i od led sijalica koje su namenjene unutrašnjem osvetljenju", kaže prof. Miomir Kostić sa Odseka za energetiku - grupa za osvetljenje, ETF Beograd.

Mnoga udruženja potrošača i naučnici iz Evropske unije upozoravaju da pojedine štedljive sijalice nisu bezopasne kao što se mislilo, jer sadrže živu. Već je procurio u javnost i nezvaničan nacrt Evropske komisije koji ukazuje na njihovu nižu energetsku vrednost i koji bi neke zabranjene sijalice mogao da vrati na tržište. Nadležni u Briselu za sada samo potvrđuju da se pripremaju novi propisi i u toj oblasti.

"U ovoj fazi mi sagledavamo različite opcije koje su nam predstavili konsultanti. Zato još nisam u poziciji da komentarišem šta će Evropska komisija uraditi sa tim predlozima jer su pripreme za taj zakon u ovom trenutku veoma složene", kaže Ana Kaisa Itkonen, portparolka Evropske komisije za energetsku politiku.

Proizvođači pak prognoziraju da će kraj 21. veka značiti i kraj klasičnih sijalica jer je takva proizvodnja neisplativa. A u led osvetljenju vide budućnost.

"Dosta je firmi sa Istoka koje su preplavile tržište konvencionalnim osvetljenjem koje je jako lošeg kvaliteta. Imamo primer da kada ugradite jednu led sijalicu recimo u vašem domu, na primer u kupatilo ona može da radi bez problema do 20 godina. Znači toliki joj je radni vek", kaže Vojislav Perić iz kompanije "Blagojević", uvoznik Filipsa.

Ipak, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kategorično brani staru Edisonovu sijalicu.

"Ja u svom špajzu imam 50 klasičnih sijalica, čuvam za trenutak kada će možda da se pomamimo za Evropom pa i da i mi prestanemo da ih koristimo. Evropa je zabranila distribuciju i korišćenje na svom prostoru ali nema problema da ih proizvode i isporučuju nama. I dobro je što je tako. Ja i dalje smatram da je to sijalica sa najkvalitetnijom svetlošću i koristiću je dok god budem mogao", kaže profesor Kostić.

Analiza tržišta u zemljama van Evropske unije uključujući i Srbiju pokazuje da polovina potrošača traži kvalitet ali i modernu tehnologiju, a da druga polovina i dalje kupuje klasične sijalice jer su višestruko jeftinije. 

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво