Читај ми!

Slučaj nestalih beba - dug put do istine

Posle duže pauze, danas se ponovo sastaje Radna grupa za Zakon o nestalim bebama. Predstavnica Beogradske grupe roditelja Mirjana Novokmet smatra da je država novim nacrtom olakšala sebi posao na štetu roditelja.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mirjana Novokmet je rekla da nijedan predlog roditelja nije uvažen u novom nacrtu Zakona o nestalim bebama.

"Sporno je da nacrt zakona treba da se bavi istragom i tu treba baciti svetlo, a ne da se bavimo nadoknadama. Pravična nadoknada oslanja se na slučaj Zorice Jovanović, a ta suma ne treba da stoji jer Zoričin slučaj nije najteži", rekla je Novokmet.

Prema njenim rečima, predstavnici Beogradske grupe roditelja apsolutno nisu za novac i nadoknade.

"Nijedna država nije toliko bogata da plati svu patnju. Tražimo istinu o sudbini naših najdražih", istakla je Novokmet.

Naglasila je da je moguće sprovesti istragu iako su se pojedini slučajevi dogodili i pre 30, 40 godina, ali je problem što ne postoji istraga u istražnom parničkom postupku.

"Dali smo predlog da se skine tajna, da bude svedoka, zaštićenih svedoka, ali ništa nije usvojeno", navela je Novokmet.

Prema njenim rečima, nijedna preporuka roditelja nije prihvažena, a novi nacrt zakona je, kaže, čak i gori po roditelje nego prethodni.

"Mislim da je država olakšala sebi posao na štetu roditelja i da roditelji nikad neće saznati istinu", rekla je predstavnica Beogradske grupe roditelja.

Kada je reč o današnjem sastanku sa Radnom grupom za izradu Zakona, Novokmet je navela da tokom prethodnih sastanaka nije postojala istinska diskusija, ni prihvatanje sugestija roditelja.

"Mi smo zauzeli stav da smo nezadovoljni nacrtom, da ćemo se boriti tako što ćemo se obratiti Komitetu Saveta Evrope, ali i tražiti ocenu ustavnosti ako zakon uđe u skupštinsku proceduru", zaključila je Novokmet.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво