Svečano otvorena rekonstruisana gimnazija u Obrenovcu

Rekonstruisana obrenovačka gimnazija svečano je otvorena zahvaljujući donatorima Evropskoj uniji i Kraljevini Norveškoj.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport obišao je gradilište zgrade sa 32 stana u Obrenovcu, koju sa 780.000 evra finansira EU u okviru projekta socijalnih stanova. 

"To je predstavljalo zajednički projekat EU, Norveške, Vlade Srbije, lokalne samouprave i bez angažovanja svih strana ne bi bilo konkretnog rezultata", rekao je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, koji je zajedno sa ambasadorom Norveške Arne Sanes Bjornstadom otkrio tablu na ulazu u obrenovačku gimnaziju.

Davenport je istakao da su svi bili posvećeni tom dobrom rezultatu i završetku obnove gimnazije, kao i da EU nastavlja sa sveukupnom pomoći u vezi sa obnovom domaćinstava, privatnih kuća.

"EU je jako posvećena obnovi, naročito škola, došlo je do obnove šest škola u Obrenovcu, završava se sada izgradnja još jedne nove škole u tom gradu i nastavlja se sveukupna pomoć u vezi sa obnovom domaćinstava, privatnih kuća. Obrenovac je mnogo imao oštećenja od strašnih poplava i samo ovim zajedničkim naporima, opštine, vlade i EU dolazi do obnove", rekao je Davenport.

"Ovo je još jedan deo naše plodotvorne saradnje sa opštinom Obrenovac i bez pune podrške od strane opštine i naših partnera, UNOPS-a, ne bi došlo do ovih konkretnih rezultata", rekao je Davenport i naveo da je za saniranje posledica katastrofalnih poplava, EU za Obrenovac izdvojila skoro 10 miliona evra, za škole, privrednike i za obnovu privatnih kuća. 

Dodao je da će EU nastaviti da sarađuje sa partnerima u Obrenovcu, što se tiče i pomoći poljoprivrednicima, preduzećima i naročito u vezi preventivnih mera.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković zahvalio se Davenportu, s obzirom na to, kako je rekao, da smo svi svedoci koliko je velika migrantska kriza danas i koliko su sve EU institucije posvećene tome, a uprkos tim velikim finansijskim izdacima, EU ima podjednaku posvećenost obnovi Obrenovca.

"Ova zgrada, donacija EU, direktno će spasiti živote 32 porodice koje su živele u opštinskim stanovima i stanovima 'Termoelektra' i u suštini nisu imali vlasništvo, kao što ga neće imati ni ovde, ali će moći da imaju korisništvo, a zgrada će biti u vlasništvu grada Beograda", rekao je Čučković.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost tih radova je 930.000 evra, a u zgradu, kada bude gotova, useliće se 32 porodice, dok će zgrada biti u vlasništvu grada Beograda i biće po projektu socijalnih kuća, koji EU sprovodi u Srbiji.

Navodi da će radovi, koji su počeli 1. novembra prošle godine, biti završeni 25. maja.

Čučković je najavio da će, zahvaljujući EU, sutra početi rekonstrukcija 1.000 domaćinstava i da je u pitanju projekat EU koji pomaže ljudima koji su dobili pomoć države.

Prema njegovim rečima, ta pomoć u proseku je iznosila oko 400.000 dinara u Obrenovcu, ali nisu mogle sve porodice da obnove sve što im je trebalo i da su u pitanju konkretni radovi koji će se odnositi na ono što je najpotrebnije ljudima.

Bjornsta je rekao da mu je bila velika čast da pomogne Obrenovcu, nakon strašnih poplava, kao i da mu veliko zadovoljstvo danas predstavlja da vidi rezultate onoga što je urađeno.

"Norveška će nastaviti da pomaže Obrenovac i Srbiju, kao veliki prijatelj ove zemlje to smatramo kao svoju dužnost", rekao je Bjornstad.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić zahvalio se vladi Norveške što je prepoznala koliko je važno ulagati u školu koja, kako je rekao, čini srce jednog grada i onda kada to nije više u medijskom fokusu.

"Sve škole i objekti koji su bili poplavljeni rekonstruisani su davno, a ova škola još uvek nije primila đake i tek posle raspusta će konačno ući u svoje prostorije. Ovde je bilo važno uložiti ne samo u objekte, opremu, već uložiti da se održi interesovanje u ovu školu. Bilo je jako važno da se održi njen duh, da kolektiv opstane i da se ulaže u buduće generacije", rekao je Verbić.

Dodao je da je najvažnije da je 120 đaka upisalo obrenovačku gimnaziju, da su imali poverenje da se upišu u tu školu i da čekaju svoje učionice.

"Da bar u drugom polugodištu budu otvorene za njih i potpuno opremljene.Tih 120 novih đaka nada su svih nas, nada da bez obzira koliko dugo čekali, koliko tvrd orah bila neka škola, za koju je čak bilo pitanje da li uopšte treba obnavljati. Ali ova škola zaista predstavlja srce obrazovanja u Obrenovcu", rekao je Verbić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je kazao da je obnovljena obrenovačka gimnazija jedna od najlepših u Srbiji i da predstavlja sjajno okruženje za obrazovanje, kao i da postoji velika simbolika obnove te gimnazije, pošto je, kako je rekao, postojala mogućnost da se škola ne obnovi.

"Na inicijativu predsednika opštine Miroslava Čučkovića izborili smo se da se gimnazija obnovi, pretvotri u ovaj velelepni objekat i to je simbol obnove Obrenovca. Više od 100 miliona evra protekle godine uloženo je u Obrenovac. Mislimo da izgleda lepše i bolje nego pre godinu i po dana", rekao je Mali.

Dodao je da, poslednji puta kada je bio tu, "bilo je nekoliko riba u fiskulturnoj sali", a da je sada sjajni objekat koji je vredelo čekati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво