Arhiv Jugoslavije obeležio 66. rođendan

Predstavljanjem izdanja objavljenih tokom 2015. godine Arhiv Jugoslavije obeležio je svoj dan.

O izdanjima su govorili, pored vršioca dužnosti direktora Arhiva Miladin Milošević, i profesori na Katedri za istoriju beogradskog Filozofskog fakulteta Ljubodrag Dimić, Mira Radojević i Milan Ristović.

Knjige – publikacije, koje je objavio Arhiv Jugoslavije tokom prošle godine, deo su dve edicije koje se odnose na arhivsku građu u periodu između dva svetska rata.

U zbirci arhivske građe u okviru prve edicije prema rečima dr Ristovića u centru pažnje su dokumenti koji se odnose na veze SAD i Kraljevine Jugoslavije od 1930 do 1945, jer je veoma malo dokumenata sačuvano a bitni su za razumevanje jugoslovenskog ulaska u Drugi svetski rat koji se naslućivao već od početka tridesetih godina.

"Sva ta građa koja je do sada bila dostupna samo stručnjacima, zahvaljujući radu Arhiva postala je dostupna svakome ko želi da se informiše", istakao je Ristović i dodao da mi ne posedujemo ceo korpus diplomatske građe iz međuratnog perioda, ali da se situacija postepeno menja zahvaljujući saradnji sa drugim arhivama.

Tim zbornikom obuhvaćeno je 400 dokumenata koji su izuzetno dragoceni podvukla je dr Radivojević.

O zbornicima nove serije započete 2014. govorio je šef Katedre za savremenu istoriju akademik Ljubodrag Dimić za koga je bitno da se prvi zbornik odnosi na srpsko-indonežanske odnose od 1945. do 1967. jer se tu mogu naći važni dokumenti u vezi sa osnivanjem Pokreta nesvrstanih kao i neki manje poznati podaci o radu ove organizacije u kojoj je SFRJ igrala jednu od vodećih uloga iako je bila i po teritoriji i po broju stanovnika među manjim zamljama.

Ta građa je objavljena na engleskom jeziku dok je zbornik sa dokumentima o diplomatskim odnosima SFRJ i Iraka dvojezičan (srpski i arapski).

Pored tih tematskih zbornika, Arhiv Jugoslavije je izdao i zbornik dokumenata "Jovan M. Jovanović Pižon, Dnevnik (1896 - 1920)", čiji su suizdavači "Prometej" i RTS. Knjigu su priredili Radoš Ljušić i Miladin Milošević, koji su i autori predgovora.

Arhiv Jugoslavije izdaje svoj stručni časopis sa temama iz arhivistike i istoriografije, a pred čitaocima je 16. broj.

U tom slučaju je to dvobroj, časopisa "Arhiv". U izdavačkoj delatnosti Arhiva svoje mesto imaju i katalozi izložbi dokumenata.

Tokom 2015. štampan je katalog izložbe dokumenata – "Jugoslavija i Prva konferencija za evropsku bezbednost i saradnju, Helsinki 30. jul - 1. avgust 1975",

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво