Preminuo advokat Veljko Guberina

U Beogradu je u 91. godini života preminuo doajen srpske advokature Veljko Guberina, saopštila Advokatska komora Srbije.

Bio je branilac optuženih za ubistvo u 700 predmeta i uspeo je da svojim znanjem i advokatskom veštinom oslobodi 51 branjenika.

Mnoge sudske besede koje je u završnoj reči izgovorio Guberina ušle su anale najvećih advokatskih odbrana i ostavile su neizbrisiv trag u istoriji advokature Srbije i nekadašnje Jugoslavije, kaže se u saopštenju.

Guberina je rođen 9. septembra 1925. godine u Vrginmostu a u Srbiju se sa porodicom preselio početkom Drugog svetskog rata.

U Beograd se preselio 1945. godine, a u avgustu iste godine je uhapšen i osuđen na čelu jedne grupe nacionalista na tri godine zatvora.

Kaznu je izdržavao u KPD Niš, odakle je pušten maja 1947. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani 1951. godine, a u imenik advokata Advkatske komore Srbije upisao se 1956. godine.

Tokom više od 50 godina aktivnog bavljenja advokaturom, Veljko Guberina se bavio krivičnim pravom.

Kao energični pristalica ukidanja smrtne kazne, bio je jedan od osnivača "Udruženja za borbu protiv smrtne kazne" 1981. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja, a dužnost predsednika Advokatske komore Srbije obavljao je u dva mandata od 1984. do 1986. i od 1988. do 1990. godine.

Komemorativni skup biće održan u Beogradu u ponedeljak, 4. januara, u sali Advokatske akademije Advokatske komore Srbije, a sahrana je u utorak 5. januara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 01. jan 2016, 20:16) - PRIJATELJ IZ SLOVENIJE [neregistrovani]

Slava ti postovani Veljko

Sa bolom u srcu i duši primio sam vijest o smrti mog poštovanog prijatelja Veljka.Dragi i poštovani prijatelju hvala ti na svakom trenu koji si podario svom narodu u borbi za pravdu u borbi za bolje sjutra, hvala ti na svim trenutcima koje smo proveli u nezaboravnim razgovorima i životnim lekcijama koje sam slušao u svakoj tvjoj izgovorenoj riječi.Ljudi kao ti nikad ne umiru, za njih je vječnost rezerviasna.Upućujem izraze nadubljega saučešća tvojoj rodbini, prijateljima, svima koji su te lično ili kroz tvoja djela poznavali.Počivaj u miru poštovani Veljko.Neka ti je vječna slava i hvala za sva djela koja si nam ostavio da budeš za vijeke vijekova besmrtan.