Preminuo advokat Veljko Guberina

U Beogradu je u 91. godini života preminuo doajen srpske advokature Veljko Guberina, saopštila Advokatska komora Srbije.

Bio je branilac optuženih za ubistvo u 700 predmeta i uspeo je da svojim znanjem i advokatskom veštinom oslobodi 51 branjenika.

Mnoge sudske besede koje je u završnoj reči izgovorio Guberina ušle su anale najvećih advokatskih odbrana i ostavile su neizbrisiv trag u istoriji advokature Srbije i nekadašnje Jugoslavije, kaže se u saopštenju.

Guberina je rođen 9. septembra 1925. godine u Vrginmostu a u Srbiju se sa porodicom preselio početkom Drugog svetskog rata.

U Beograd se preselio 1945. godine, a u avgustu iste godine je uhapšen i osuđen na čelu jedne grupe nacionalista na tri godine zatvora.

Kaznu je izdržavao u KPD Niš, odakle je pušten maja 1947. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani 1951. godine, a u imenik advokata Advkatske komore Srbije upisao se 1956. godine.

Tokom više od 50 godina aktivnog bavljenja advokaturom, Veljko Guberina se bavio krivičnim pravom.

Kao energični pristalica ukidanja smrtne kazne, bio je jedan od osnivača "Udruženja za borbu protiv smrtne kazne" 1981. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja, a dužnost predsednika Advokatske komore Srbije obavljao je u dva mandata od 1984. do 1986. i od 1988. do 1990. godine.

Komemorativni skup biće održan u Beogradu u ponedeljak, 4. januara, u sali Advokatske akademije Advokatske komore Srbije, a sahrana je u utorak 5. januara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво