Komisije popisuju objekte koji nisu prijavljeni za legalizaciju

Zakon o ozakonjenju bespravnih objekata stupio je na snagu 27. novembra, a od danas počinje primena i odluke o dozvoljenoj spratnosti po zonama za objekte koji se nalaze u postupku ozakonjenja. Za građane je važna i informacija da su od danas na terenu i popisne komisije koje evidentiraju one koji do sada nisu prijavili svoju divlju gradnju.

Generalni sekretar beogradskog Sekretarijata za legalizaciju Nemanja Stajić kaže da su šalteri otvoreni za sve koji žele da podnesu dokumentaciju neophodnu za ozakonjenje nelegalnih kuća i objekata.

"Otvoreni su svi šalteri i sve kancelarije, svakim danom od 7.30 do 15.30, tako da svi zainteresovani mogu da dođu da se informišu kako bi legalizovali svoj objekat", rekao je Stajić.

Tu mogu da se dobiju sve informacije o zoni u kojoj se nalazi objekat, kao i o dokumentaciji koja je potrebna.

Između ostalog, treba da se dostavi dokaz o pravu svojine nad zemljištem i projektna dokumentacija.

Cena legalizacije kreće se od 5.000 dinara za objekte do 100 kvadratnih metara, do tri miliona dinara za objekte preko 1.500 kvadrata.

Ukoliko stanari žele da legalizuju svoje stanove u nelegalizovanim zgradama, potrebno je da se organizuju i prikupe dokumentaciju.

"Većina tih zgrada je imala građevinsku dozvolu koja odstupa u toku gradnje. Dakle, potrebno je da se građani organizuju i predaju dokumentaciju koja će sigurno biti dorađena. Neka dođu i dobiće sve informacije", kaže Stajić.

Dodaje i da je oformljena komisija koja će se baviti nelegalnim objektima za koje nisu podneti zahtevi za legalizaciju.

"Obilazićemo teren i doneće se rešenja o uklanjanju objekata ili će biti pokrenut postupak o ozakonjenju", rekao je Stajić.

Sada su na potezu gradovi i opštine. Na njima je da pomognu građanima da što brže uknjiže svoje nelegalne kuće i objekte. I da posle više decenija 1,5 miliona nelegalnih objekata bude konačno ozakonjeno, a njihovi vlasnici počnu da plaćaju porez na imovinu.

Do sada je 240.000 građana predalo zahtev za legalizaciju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво