Parada ponosa u Beogradu bez incidenata

Pripadnici LGBT zajednice uz jake mere bezbednosti prošetali Beogradom. Održan skup trans osoba. Nezvanično, uhapšeno više od 50 osoba, ali van zone u kojoj se održavala Parada ponosa.

13.10 - Šetnja završena, organizatori se obraćaju učesnicima, javlja reporter RTS-a.

12.50 - Uroš Mišić i još sedmorica muškaraca sa fantomkama uhapšeni su zbog sumnje da su planirali napad na učesnike Prajda, piše Blic i navodi da su do sada uhapšene 54 osobe.

12.20 - Učesnici Parade ponosa krenuli u šetnju, nakon što je "kuma Prajda" Biljana Srbljanović proglasila skup otvorenim, javlja reporter RTS-a. 

11.15 - Počela Trans parada u Pionirskom parku, javlja reporter RTS-a.

10.30 - Učesnici pristižu na parade, na ulazima mirno, javlja Tanjug.

Ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu prošla je bez incidenata. U Pionirskom parku održana je Trans parada, a organizatori su najavili da će prvi Trans prajd u Srbiji biti održan naredne godine 26. juna. Centar grada obezbeđivale su jake polcijske snage. Prema nezvaničnim informacijama, van zone šetnje uhapšeno je više od 50 osoba.

Učesnici Parade krenuli su oko 12.30 ispred zgrade Vlade u Nemanjinoj ulici, nakon što je "kuma Prajda" Biljana Srbljanović proglasila skup otvorenimi. Prošetali su ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazijama, do Trga Nikole Pašića, gde su završili skup, prenosi Tanjug.

U koloni su bili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Branica Janković, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović...

Prisutan je bio i veći broj ambasadora, među kojima i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, američki ambasador Majkl Kirbi, kao i član parlamenta Evropske unije Knut Flekenštajn.  

Prva "kuma Parade ponosa" Biljana Srbljanović rekla je da je Parada naša tradicija i ponos, i pozvala sve učesnike da iskažu solidarnost sa izbeglicama. 

Ona je dodala da je ovo prilika da se setimo i izbeglica koje su danas u parku kod autobuske stanice, kojima zatvaraju granice, koji spavaju na otvorenom, na kiši, tražeći samo sopstveno pravo da se kreću slobodno.

"Mi smo danas svi, LGBT zajednica solidarni sa našim prijateljima u nevolji, sa emigrantima koji svakog dana dolaze i traže samo pravo da imaju sreću. Tražim od svih nas danas, kada završimo šetnju, da ih obiđemo, pomognemo, da pružimo ruku, odigramo nešto s njima, da damo nešto malo hrane i damo veru da će, kao i mi, ostvariti svoje pravo", naglasila je Srbljanovićeva.

Organizator Parade Boban Stojanović rekao je da ovo danas nije dosta, već samo zarez u jednoj rečenici koju svi koji su drugačiji drugačije pišu u ovoj zemlji.

On je poručio da je ovaj Prajd deo politike mira u našem regionu i zemlji i dodao da su danas u Beogradu aktivisti iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije, iz svih bivših jugoslovenskih republika, što je, kaže, veoma važno.

Parada ponosa je završena uz poruku da je Prajd u Beogradu podrška LGBT populaciji u celom regionu.

Na samom kraju, okupljenima se ispred Skupštine Srbije obratilo više predstavnika iz različitih država i organizacija koji su poručili da LGBT nikad neće da prestane da se bori za svoja prava.

Predstavnik iz Velike Britanije Piter Tačel rekao je da će se LGBT boriti u svakoj zemlji za slobodu i ponovio više puta da će jednoga dana svi biti potpuno slobodni, te da, ukoliko se borba za prava svih nastavi, homofobije više neće biti.

Predstavnica iz SAD Tanja Domi podsetila je da je borba za prava LGBT odavno počela i poručila da se ta populacija nikad neće predati dok ta prava i ne ostvari.

Danijel Kalezić iz "Kvirija Montenegro" rekao je da je Prajd u Beogradu podrška LGBT populaciji u Crnoj Gori koja još ne može da šeta u svim gradovima.

Estradna umetnica Nataša Maza, koja je promenila pol, rekla je da su svi ljudi na planeti jednaki, pa tako i svi pripadnici LGBT koji treba da uživaju sva prava kao i svi drugi građani.

Boban Stojanović je obavestio učesnike koji se ne osećaju bezbedno da mogu da koriste policijska kola za povratak kućama.

Trans parada završena bez incidenata

Prvi Prajd transrodnih osoba u Beogradu završen je bez incidenata, a tu manifestaciju obezbeđivali su pripadnici policije. 

Trans parada je počela obraćanjem predstavnica trans populacije i romske zajednice, koji su zatražili izmenu Zakona o matičnim knjigama, kako bi im u ličnim dokumentima stajale fotografije u rodu "kako se osećaju, šminkaju i oblače" i pod imenom koje su izabrali.

Obraćajući se pripadnicima trans i LGBT populacije, major Helena Vuković poručila je da je potrebna i senzibilizacija MUP-a, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih socijalnih i zdravstvenih službi, koje imaju kontakt sa trans osobama.

Vukovićeva je naglasila da je ovo prvi put da se povodom Prajda, izdvojeno okupljaju trans osobe i već je zakazala novi Trans prajd u "Mesecu ponosa" – junu 2016. godine.

Predstavnik Romske zajednice Zlatomir Jovanović, čestitajući prvi Trans prajd, ocenio je da obe grupacije imaju problem prilikom dobijanja ličnih karti, ali i kada je reč o uticaju u lokalnoj zajednici.

Inače, uoči početka tih manifestacija, bili su zatvoreni prilazi i raspoređene jake snage policije i žandarmerije u opremi za suzbijanje nereda.

Na ulicama je bila i konjica, a grad su nadletali i policijski helikopteri.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je da neće dozvoliti narušavanje bezbednosti građana.

Mali: Lepa slika treba da se pošalje u svet

Gradonačelnik Siniša Mali izjavio je pred početak Parade ponosa da je došao da podrži ovaj događaj, jer smatra da je važno da se lepa slika Beograda pošalje u svet, "slika Beograda kao otvorenog grada, gde građani ne prihvataju nikakvu diskriminaciju, ni po verskoj, ni po rasnoj, ni seksualnoj osnovi".

On je, podsetivši da je tako bilo i prošle godine, izrazio nadu da će i ove, kao i narednih godina, skup proteći bez problema.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankca Janković rekla je da je na Paradu ponosa došla da pruži podršku pripadnicima LGBT populacije, koji na taj način ukazuju na neki od problema sa kojima se susreću u društvu.

Podsećajući da su i sami organizatori rekli da je razumevanje različitosti krenulo nabolje, Jankovićeva je u izjavi novinarima navela da je sama atmosfera prethodnih nekoliko dana i godina bolja i da nema više učestalih napada, kako verbalnih, tako ni fizičkih.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi poručio je da Srbija, kao što se dobro ophodila prema migrantima, tako treba da se ophodi i prema pripadnicima LGBT zajednice, jer su oni takođe ljudska bića.

Događaji u vezi sa Paradom ponosa zainteresovali su i brojne strane turiste. Uz veću grupu Japanaca, koji su sa interesovanjem fotografisali policijski kordon na Terazijama, bilo je i nekoliko turista iz Poljske i Engleske, koji su se pojedinačno interesovali o čemu je reč.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво