Читај ми!

Izbeglice iz Preševa krenule prema Šidu i Hrvatskoj

Prvi autobus sa izbeglicama iz Preševa krenuo je ka Šidu oko 21 čas. Na privremenom stajalištu preko puta Prihvatnog centra je još desetak autobusa koji kreću ka Hrvatskoj čim se popune mesta, javlja izveštač RTS-a.

Auto-prevoznici koji su izbeglice do sada vozili ka Horgošu, preusmeravaju se ka Šidu i granici sa Hrvatskom, javlja izveštač RTS-a.

Desetak autobusa sa natpisima "Šid" i "Hrvatska" čeka migrante da se ukrcaju i kreće ka Šidu. Putnike čeka više prevoznika, koji izbeglice voze i do Beograda i Sombora.

Kada se migranti registruju i dobiju potvrde o privremenom boravku u Srbiji, onda ulaze u autobuse koji polaze kada prime dovoljan broj putnika. Najmanje dva autobusa su već otišla iz Preševa.

Kako javlja dopisnik RTS-a, Opština Šid je preventivno obezbedila smeštaj za izbeglice.

Nekadašnja dečja bolnica "Principovac" pripremljena je za prihvatni punkt. U tom objektu, blizu graničnog prelaza Sot, ima oko 300 kreveta.

Prostor oko bolnice je sređen i obezbeđena je voda za piće.

Portparolka UNHCR-a Melisa Fleming je ranije ukazala da bi izbeglice mogle da potraže novu rutu.

Nakon što je Mađarska odlučila da zatvori svoje granice, Fejsbuk grupa "Avoid Hungary – Migration news" (Izbegavajte Mađarsku – vesti o izbeglicama) pripremila je karte s alternativnim rutama, od kojih jedna prolazi kroz Hrvatsku.

Rute se, kako piše Jutarnji list, u obliku letaka dele izbeglicama na makedonskoj granici.

U međuvremenu, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da Hrvatska ima spreman vanredni plan u slučaju dolaska velikog broja izbeglica.

"U ovom trenutku imamo pripremljen vanredni plan, ali nije potrebno nikoga opterećivati detaljima. On je pripremljen i napravljen i ako bude potrebno biće brzo aktiviran na vladi", rekao je Ostojić u izjavi novinarima, posle sednice vlade u Banskim dvorima.

Hrvatski načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar rekao je da je hrvatska policija spremna za mogući izbeglički udar, te da sa svojim kapacitetima "može da izdrži prvi imigrantski talas", prenosi agencija Hina.

"Naš celokupni sastav policije broji oko 20.000 policajaca, a granične policije oko 6.000. Znatan deo policije, koji je inače u redovnom sastavu Policijske uprave Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske, spreman je za prvi udar i izbeglički talas", rekao je Sokolar.

U policiji kažu da pažljivo prate sva događanja duž takozvane "balkanske rute", a posebno stanje na granici Srbije i Mađarske.

I ekipe hrvatskog Crvenog krsta spremaju se za dolazak velikog broja migranata, nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom.

I dok se u Hrvatskoj pripremaju za izbeglice, pojedini mediji prenose da bi ta trasa mogla da bude opasna, jer su, kako navode, duž puta minska polja iz ratova devedesetih.

Većina onih koji su danas žurili ka Mađarskoj nisu ni znali da bi mogla da se otvori hrvatska granica. Kratko su se zadržavali u Beogradu.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво