Мигранти скрећу ка Хрватској?

Избеглице које желе да добију азил у Европској унији могле би да потраже нову руту након што је Мађарска у потпуности онемогућила улазак на њену територију, каже портпаролка УНХЦР-а Мелиса Флеминг. Избеглице и активисти предлажу руту преко Хрватске и Словеније.

На друштвеним мрежама круже фотографије на којима су уцртане алтернативне руте како би мигранти са Блиског истока успели да дођу до западне Европе јер је српско-мађарска граница затворена, пише Јутарњи лист.

Избеглице из Сирије на грчко-македонској граници, с македонске стране, наводно добијају информацију да је мађарска граница затворена, те их упућују на алтернативне руте од којих једна пролази кроз Хрватску.

Волонтери деле летке са уцртаним рутама како би их спречили да дођу на затворену границу Мађарске и Србије.

На лецима су исцртани алтернативни правци, а један од њих преко Славоније води до Словеније и даље у Европу.

Према доступним информацијама, карту је припремила Фејсбук група "Аvoid Hungary – Migration news" (Избегавајте Мађарску – вести о избеглицама).

Портпаролка УНХЦР-а Мелиса Флеминг напоменула је како је УНХЦР у контакту с неколицином земаља које није желела да именије, као што није желела да каже ни којим рутама би мигранти убудуће могли да се крећу.

"Апсолутно смо у контакту с разним земљама око могућих кризних ситуација и УНХЦР је спреман да делује и помогне тим земљама највише што може", рекла је Флемингова, оценивши да ће "то бити једнако тешко као што је било у Македонији и Грчкој".

Како наводи Јутарњи лист, претпоставља се да мигранти већ имају алтернативне планове за свој пут ка ЕУ, пошто је мађарска затворила границу.

Србија, у којој је након мађарских мера остало неколико хиљада миграната, граничи се са Румунијом и Хрватском, које су чланице Уније, иако нису део шенгенског простора. Али, Хрватска се граничи са Словенијом, која је у "Шенгену", па би то могао бити један од алтернативних путева блискоисточних миграната, пише хрватски лист.

"Можда ћемо пробати кроз Хрватску, па Словенију и од тамо до Беча и Немачке", рекао је Ројтерсу Енад, један од избеглица из Дамаска. Додао је да не зна да ли је то добар план, али да морају да пробају.

Иначе, заменик директора хрватске полиције Златко Соколар рекао је да државну границу надзире 6.000 полицајаца и да Хрватска може да збрине 3.000 избеглица, преноси Ројтерс.

Ипак, Соколар очекује да се већина, након што буду пописани, неће задржавати у Хрватској, него ће наставити пут на север.

УНХЦР очекује смањење броја тражилаца азила пред мађарском границом, али сматра да се прилив миграната неће смањивати све до новембра, кад ће се погоршати временски услови за прелазак Средоземља.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(уторак, 15. сеп 2015, 21:15) - anonymous [нерегистровани]

Ali samo ko zna da pliva

Ali samo ko zna da pliva moze

(уторак, 15. сеп 2015, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

cilj

oni su krenuli ka zapadnoj evropi,i normalno je da ce ici preko bosne i hrvatske,te ljude sad niko nece zaustaviti.ovo sto radi orban,sad rade i nemci i austrijanci,i druge zemlje EU.uzalud vam i ograde i policija i vojska,ovo je ljudski cunami koji niko nece zaustaviti,pa sad i dalje se igrajte demokratije razlicitih boja i godisnjih doba,jer zbog bednih interesa sacice ljudi,ispastaju milioni ljudi. U pamet Evropo.

(уторак, 15. сеп 2015, 19:02) - anonymous [нерегистровани]

Bolji tretman za izbeglice

Pa hrvati su se hvalili po svojim medijima, da će kod njih izbeglice imati bolji tretman nego u Srbiji. Evo želja će im se nadam se ispuniti.

(уторак, 15. сеп 2015, 18:07) - anonymous [нерегистровани]

Na fudbalskim stadionima u Hrvatskoj, vec odavno se cuju povici, da su "spremni", za............

........."prihvat - izbeglica"! Nadam se da ce biti "ucinkoviti" (efikasni), i da ce migranti biti - zadovoljni! Na kraju, nisu ih uzalud nazivali "najlepsim" cvecem, a pri tome su mislili da se "okrecu" kako vetar - duva, odatle laskav naziv, da su - cvece!

(уторак, 15. сеп 2015, 16:35) - anonymous [нерегистровани]

Ruta.

E tu ce sigorno doci do cilja.

(уторак, 15. сеп 2015, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

Ruta alternative

- BH federation(Bosnia) - Dalmatia (Croatia)- bella Istria (Italia) - Slovenia / Austria

-Montenegro - Croatia - Italia (Adriatic see)

(уторак, 15. сеп 2015, 16:14) - anonymous [нерегистровани]

Jasenovac

Samo neka se pričuvaju kod Jasenovca, jer mlada demokratija i članica EU se ne šali.

(уторак, 15. сеп 2015, 15:44) - anonymous [нерегистровани]

Ruta

Albanija-Montenegro-Croatia-Slovenija...