Strogo kontrolisana granica: Horgoš zatvoren, privedeno oko 250 migranata

Mađarska policija i vojska strogo kontrolišu granicu sa Srbijom. Posle prelaza Horgoš 2, zatvoren i prelaz Horgoš 1. Trenutno granica može da se pređe na Kelebiji, gde je formirana kolona od četiri kilometra. Zbog pokušaja da pređu na mađarsku teritoriju i uništavanja žičane ograde pokrenut postupak protiv 250 izbeglica.

Ko ne zatraži azil u Srbiji, biće odbijen u Mađarskoj

Mađarska će odbiti da primi tražioce azila koji ulaze iz Srbije a koji prethodno nisu zatražili azil u toj zemlji, rekao je noćas portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, koji se na granici između Mađarske i Srbije obratio novinarima.

"Budući da su takvi međunarodni propisi, stvari će tako funkcionisati", odgovorio je Kovač na pitanje da li će Mađarska odbijati da primi takve izbeglice.

Upitan da prokomentariše izjavu srpskog ministra Aleksandra Vulina da Srbija neće primati nazad migrante koje Mađarska ne primi, Kovač je rekao da Srbija mora da poštuje međunarodne obaveze i potpisane sporazume, među kojima i sporazum o readmisiji.

08.05 - Nekoliko stotina migranta prenoćilo na prelazu Horgoš. Prelaz je i dalje zatvoren, a manje grupe izbeglica uspevaju da pređu granicu. 

23.30 - Srbija ni na koji način neće upotrebljavati silu prema izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju, poručio ministar Nebojša Stefanović. Mađarska nije uspostavila dobru komunikaciju sa Srbijom, komunicirali smo samo preko žice, kaže ministar Aleksandar Vulin.

22.40 - Srpske ministre Nebojšu Stefanovića i Aleksandra Vulina migranti na Horgošu dočekali aplauzom, javlja izveštač RTS-a. 

22.30 - Mađarska odbila 40 od 70 predatih zahteva za azil, pokrenut postupak protiv 250 izbeglica, kaže glavni savetnik mađarskog premijera Đerđ Bokondi.

21.50 - Uzavrela situacija na Horgošu 1. U prvim redovima pred policijom stoje žene i deca, a organi reda i dalje nikog ne puštaju, javlja reporter RTS-a.

21.15 - Na jedinom graničnom prelazu sa Mađarskom koji funkcioniše večeras, na graničnom prelazu Kelebija, kolona kamiona na izlazu iz zemlje dugačka je oko četiri kilometra. Saobraćaj vozila prema Kelebiji je otežan, javlja reporter RTS-a.

20.50 - Uz povike "Hvala ti, Srbijo" i "Otvorite kapije" stotine izbeglica dočekale su veče na Horgošu 1, javlja Tanjug

20.45 - U Preševu je desetak autobusa na kojima piše da se izbeglice usmeravaju na Šid, a ne na Horgoš, javlja reporter RTS-a.

19.50 - Prva grupa izbeglica vratila se sa Horgoša u Kanjižu, javlja Tanjug.

19.35 - Graničnom prelazu Horgoš 2 ne može se prići do jedan kilometar, policija zaustavlja sve automobile i usmerava ih ka Kelebiji, javlja reporter RTS-a.

18.47 - Horgoš 2 će, najverovatnije, biti zatvoren u narednih 48 sati, kaže za RTS komandant stanice Granične policije Mladen Mrdalj. 

17.53 - I na Horgošu 1 i na Horgošu 2 sa mađarske strane je mirno, javlja reporter RTS-a.

17.50 - Kako javlja reporter RTS-a, na Horgošu 1 se sa srpske strane trenutno nalazi nekoliko stotina izbeglica, dosta njih je po šumama i njivama, na svaki način žele da pređe granicu.

17.28 - Predsednica suda u Segedinu kaže da je 130 sudija tog suda spremno za suđenje migrantima koji ilegalno uđu u Mađarsku, javlja reporter RTS-a.

16.47 - Kako navodi Rojters, Austrija od ponoći uvodi strože granične kontrole. 

16.42 - Otvoren granični prelaz Bački Vinogradi, javlja Tanjug.

16.40 Slovačka nikada neće prihvatiti izbeglice, jer ih smatra iracionalnim i opasnim, kaže premijer te zemlje Robert Fico.

16.27 - Mađarska razmotrila 16 zahteva za azil i odbacila svih 16, prenosi Tanjug

15.50 - Migranti na Horgošu viču "Otvorite, otvorite" i "Nemačka, Nemačka". Za sada nema incidenata, javlja izveštač RTS-a. 

15.00 - Dve porodice prešle su srpsko-mađarsku granicu, ali na mali, sporedni prolaz nedaleko od glavnog puta kod prelaza Horgoš 1, javljaju reporteri RTS-a.  

14.25 - Vlada u Budimpešti odlučila je da postavi ogradu i uz granicu sa Rumunijom, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenosi reporter mađarskog Indeksa.

13.20 - Situacija na Horgošu mogla bi da izmakne kontroli ukoliko granični prelaz Horgoš uskoro ne bude otvoren, upozorava ministar Aleksandar Vulin. 

13.07 - Zatvoren i prelaz Horgoš. Oko 100 izbeglica sa Bliskog istoka štrajkuje glađu i žeđu u "ničijoj zemlji", nezadovoljni ponašanjem mađarskih vlasti, javlja Tanjug.

13.00UNHCR: Na Horgošu oko 700 ljudi. Uprkos dobrim uslovima za smeštaj, centar u Kanjiži prazan.

12.00 - Grupa od više stotina migranata krenula je prema prelazu Horgoš 1. Mađarska policija i taj prelaz povremeno zatvara zbog kontrole izbeglica, javljaju izveštači RTS-a.  

11.45 - Mađarska vlada je proglasila vanredno stanje u dve županije na jugu Mađarske, Čongrad i Bač–Kiškun. 

11.00 - Mađarska policija i zvanično je saopštila da je zatvorila prelaze Reske (Horgoš 2) i Ašothalom (Bački Vinogradi).

Mađarska policija je nešto posle podneva potpuno zatvorila i granični prelaz Horgoš 1. Helikopteri su nadletali granicu, a mađarski policajci bili su, kako javlja izveštač RTS-a, opremljeni i ručnim suzavcem.

Nekoliko stotina migranata koji su čekali da pređu granicu na prelazu Horgoš 1 bilo je preusmereno na taj prelaz sa Horgoša 2, koji je zatvoren od sinoć. Srpska policija saobraćaj usmerava ka prelazu Kelebija, gde je večeras formirana kolona od četiri kilometra.

Na Horgošu 1 i Kelebiji postavljeni su punktovi za registraciju i samo su tuda migranti mogli da uđu u Mađarsku.

Pedesetak migranata je štrajkovalo jer im mađarske vlasti nisu dale da pređu granicu. Oni su bacali vodu i sendviče koje su dobili i tražili da im se omogući prelazak. 

Kako je javio izveštač RTS-a, dve porodice su uspele da pređu granicu kod Horgoša 1 i to na mala vrata, 300 metara udaljena od glavnog puta. 

Jedna grupa izbeglica, koja je bila na "ničijoj zemlji" prebačena je jednim autobusom u pravcu prihvatnog centra u Kanjiži. 

Na Horgošu 1 se nalazi još jedan autobus kojim migranti koji žele mogu da odu u Kanjižu jer, kako javlja izveštač RTS-a, granica ni noćas sigurno neće biti otvorena.

Ipak, prema rečima pomoćnika komesara za izbeglice Ivana Gerginova, na Horgošu 1 trenutno nalazi oko 900 ljudi, koji ne žele da se vrate u Kanjižu.

"Mi smo spremni da delimo mesta u našim centrima ili ako bude potrebe da se u toku noći organizujemo uz pomoć poverenika i lokalnih samouprava da im nađemo smeštaj", rekao je Gerginov.

Izbeglice su spremne da noć, ali i naredne dane, provedu u šatoru sve dok ih mađarska policija ne pusti u Mađarsku.

Ministar rada Aleksandar Vulin, koji je ranije danas posetio granične prelaze, upozorio je da se situacija na srpsko-mađarskoj granici "usložnjava" i strahuje da bi stvari mogle da izmaknu kontroli ukoliko uskoro taj problem ne bude rešen.

Vulin je na graničnom prelazu Horgoš 1 rekao novinarima da je taj granični prelaz trebalo da bude otvoren i da omogući izbeglicama da zatraže azil.

"Mađarska vlada je bez obaveštenja srpskih organa zatvorila Horgoš 1 i sada se situacija ovde usložnjava", rekao je Vulin.

Ministar je dodao da migranti pristižu sa svih strana i da ih na "ničijoj zemlji" ima više od 1.000.

Srbija će, kako je rekao, za sve njih obezbediti prevoz u najbliže prihvatne centre, ali ih, ukoliko oni to ne žele, niko ne može na to naterati.

"Ovde će sada biti doneta voda i hrana kako bi im se pružila prva pomoć", rekao je Vulin istakavši da taj problem ne može biti rešen bez saradnje sa mađarskom stranom.

Vulin je, prilikom jutrošnje posete Horgošu 2, rekao novinarima da je to što se dešavalo na tom prelazu "brutalno kršenje pozicije mađarske vlade koju je ona formulisala koliko juče".

"Još juče su govorili da će zatvoriti granicu za ilegane prelaske, ali ne i za one koji žele da izraze nameru za azilom. Ali, kao što vodite, od toga nema ništa. Ovo je direktno kršenje reči mađarske vlade", rekao je Vulin.

Dodao je da srpska policija nije zvanično obaveštena ni da će Horgoš 2 biti zatvoren, osim što je imala takva saznanja.

Mađarska policija se oglasila tokom prepodneva i zvanično je potvrdila da je u sedam sati jutros suspendovala saobraćaj na graničnim prelazima kod Reskea (Horgoš 2) i Ašothaloma (Bački Vinogradi), koji je u međuvremenu ponovo otvoren za saobraćaj.

Načelnik odeljenja za graničnu kontrolu mađarske policije Laslo Balaž tvrdi da su srpske vlasti o toj meri propisno informisane.

Balaž je na konferenciji za novinare rekao da je ta mera preduzeta zbog velikog broja migranata koji stoje na srpskoj strani granice, zbog čega mađarske vlasti ne mogu da sprovedu graničnu kontrolu na odgovarajući način.

Savetnik za bezbednost premijera Viktora Orbana, Đerđ Bakondi, rekao je da su mađarske vlasti do popodneva uhvatile 174 osobe u ilegalnom prelasku granice i sada se nalaze su u policijskom pritvoru.

Međutim, kasnije je glavni savetnik premijera Mađarske Đerđ Bokondi na prelazu Reske rekao da je pokrenut postupak protiv 250 izbeglica koji su osumnjičeni, između ostalog, i za oštećenje ograde.

Mera pritvora rezultat je primene novog zakona čiji je efekat da se zaustavi ogroman priliv izbeglica u Mađarsku, prenela je agencija AP.

Predsednica suda u Segedinu Babet Tarkanj Sič rekla je da je 130 sudija Okružnog suda u tom gradu spremno za suđenja migrantima koji ilegalno pređu granicu ili oštete ogradu.

Sudije će raditi u zgradi suda na trgu Sečenji, a ne u kontejnerima u tranzitnim zonama na granici, a suđenja migrantima biće prekoredno uzeta u proceduru i radiće se i subotom i nedeljom, naglasila je Tarkanj Sič.

Migrantima će biti obezbeđeni prevodioci u sudskim postupcima, rekla je predsednica segedinskog suda.

Mađarska je saopštila da su, u skladu sa novim režimom koji se od ponoći primenjuje na granici sa Srbijom, vlasti razmotrile 70 zahteva za azil i da je najmanje 40 zahteva odbijeno.

Prema novom zakonu, koji je u ponoć stupio na snagu, krivičnim delom se smatra prelazak ili oštećenje četiri metra visoke žičane ograde koju je zemlja izgradila duž mađarsko-srpske granice.

Zaprećena kazna za to krivično delo je tri godine zatvora ili deportovanje iz zemlje. 

U Mađarsku je tokom jučerašnjeg dana ušlo čak 9.300 migranata, što je apsolutni rekord.

Policija je saopštila da je ove godine do sinoć u ponoć u Mađarsku ušlo 200.778 ilegalnih imigranata.

broj komentara 24 pošalji komentar
(sreda, 16. sep 2015, 08:26) - глас разума [neregistrovani]

два угла гледања

примећујем да се у коментарима углавном гледа из једног угла... Наравно да је са једне стране гледајући Орбан потпуно у праву јер покушава да заштити своју државу, јер зна да ако он отвори капије, Немачка и Аустрија ће их већ затворити и онда је он у проблему.
Али постоји и друга страна, која каже, неко је разорио домове, животе и државе ових људи, неко је уводећи демократију у те земље довео терористе и исламисте од којих су ови људи побегли... Е баш тај неко има сад моралну обавезу да прими и збрине све ове људе. И ту је Орбан опет у праву, када каже да то није ни мађарски ни европски проблем. Зна се ко је одговаран за оволики талас избеглица, ко је вршљао и присвајао туђе по северној Африци и блиском истоку, немарећи за судбину ових људи. Ово је проблем Вашингтона, Лондона, Анкаре, Париза и Берлина, и то баш тим редоследом.

(utorak, 15. sep 2015, 20:14) - Nebojsa CH [neregistrovani]

Kratko i jasno

Madjari su u pravu, basta.Svi takozvani humanisti ne vide sustinu stvari.

(utorak, 15. sep 2015, 19:32) - Đorđe [neregistrovani]

Migrantska kriza na Mađarskoj granici

Prijatelji znate li kako će se riješiti migrantska kriza na Mađarskoj granici?Vojska i policija ne daju migrantima da prođu dalje prema Austriji i Njemačkoj.
Šta će biti?
Pozdrav za sve!

(utorak, 15. sep 2015, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

cudno, prosjecna starost -oko 25g....uglavnom samci.....

cudno, bas cudno.....

(utorak, 15. sep 2015, 19:16) - anonymous [neregistrovani]

ja bih da zivim u Svicarskoj.....

mi isto ne mozemo nazad u CRO.......zasto nama ne daju.....

(utorak, 15. sep 2015, 19:14) - anonymous [neregistrovani]

postoji zakon - ulaze nasilno, bez pravih dokumenata, ne postuju zakon.....

zar to nije dovoljno.......

(utorak, 15. sep 2015, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

Незапослен

И ја бих да живим на Барбадосу или Тахитију, или Новом Зеланду још боље, а исто мисли и сто милиона широм света, али не може то тако, постоје закони и одређена правила понашања о кретању људи на овој планети. Овај талас миграната најмање чине избеглице, стотине хиљада војно способних младића је инвазија на Европу, нема ИД толико војника који би одолели таквој маси. У питању је подли план и зар само г. Орбан и још пар њих из ЕУ то виде а остали глуме добрице.

(utorak, 15. sep 2015, 17:54) - anonymous [neregistrovani]

Neljudska ponasanja Madjara

Ne postoje zakoni po kojima Madjari mogu da sude migrantima zato sto hoce da nastave put kroz Madjarsku.

(utorak, 15. sep 2015, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

E, svasta

znaci Madjari ce morati uskoro da otpocnu sa gradnjom novih zatvora .

(utorak, 15. sep 2015, 15:26) - Vlasta [neregistrovani]

Orban je u pravu

Orban je u pravu. Nemacka i Svedska, ako zele da pomognu umesto sto svima dele lekcije, neka tim ljudima podele vize, na to imaju pravo, pa ce oni sa tim vizama moci direktno da otputuju do zeljene destinacije, tj do Nemacke i Svedske i to avionom iz Beograda.
Migranti sigurno nece da ostanu u Srbiji, osim privremeno, jer mi nismo atratktivna destinacija, nego ce pokusati da do Nemacke i Svedske dodju zaobilaznim putem npr preko Hrvatske.

Ko ne zatraži azil u Srbiji, biće odbijen u Mađarskoj

Mađarska će odbiti da primi tražioce azila koji ulaze iz Srbije a koji prethodno nisu zatražili azil u toj zemlji, rekao je noćas portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, koji se na granici između Mađarske i Srbije obratio novinarima.

"Budući da su takvi međunarodni propisi, stvari će tako funkcionisati", odgovorio je Kovač na pitanje da li će Mađarska odbijati da primi takve izbeglice.

Upitan da prokomentariše izjavu srpskog ministra Aleksandra Vulina da Srbija neće primati nazad migrante koje Mađarska ne primi, Kovač je rekao da Srbija mora da poštuje međunarodne obaveze i potpisane sporazume, među kojima i sporazum o readmisiji.