Читај ми!

Verbić: Ne odustajemo od Centra za promociju nauke

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je svim institucijama i udruženjima koji se bave obrazovanjem i naukom da predlože projekte za revitalizaciju i razvoj istraživanja i obrazovanja u javnom sektoru. Ministar Srđan Verbić kaže za RTS da je 130 miliona evra kredita za nauku ostalo neutrošeno i ističe kako očekuje nove projekte.

Ministar Srđan Verbić je, u intrevjuu za RTS, rekao da nadležno ministarstvo nije odustalo od Centra za promociju nauke, jer je to jedna izuzetno vredna ideja.

"Mnoge stvari u promeni obrazovanja u Srbiji se baziraju na Centru za promociju nauke. Ono što mi smatramo je da je 65 miliona evra mnogo, i u ovom trenutku niko nema obraz da troši 65 miliona evra za zgradu, pa makar ona bila i najbolja na svetu", ukazuje Verbić.

Napominje da taj novac može da se upotrebi za mnogo šta u nauci i dodaje kako će se Centar za promociju nauke ipak graditi, ali sa, kako kaže, razumljivijom svotom novca.

Na pitanje koji projekti će imati prioritet, ministar Verbić odgovara da će prioritet imati oni projekti koji su u skladu sa strategijom razvoja nauke i obrazovanja i dodaje kako se za sada jasno zna šta su prioriteti.

"Niz stvari iz različitih oblasti nauke nama su prioritet, kao recimo istraživanja iz oblasti zdravlja", navodi Verbić.

Ističe da očekuje da se uskoro pokaže koji su to ljudi koji su sposobni da smisle projekat koji neće biti finansiran iz budžeta i podseća kako su u potrazi za projektima nadležni koji u startu vide neke druge izvore finansiranja.

Zaključuje kako je javni poziv način da se naša akademska zajednica podstakne da bude inovativna, jer je, kako kaže, reč o 130 miliona evra koji su uzeti od kredita a koji nisu potrošeni.

Javni poziv za predlaganje projekata otvoren je do 11. septembra.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво