Alarmantan broj obolelih od depresije

Mentalne bolesti će, kako se procenjuje, za pet godina biti na drugom mestu po učestalosti. U ovom trenutku, u svetu od depresije boluje 100 miliona ljudi.

Broj obolelih od psihičkih bolesti u Srbiji i regionu je alarmantan, upozoravaju stručnjaci.

Razlozi za depresivno stanje su mnogo ozbiljniji. Ukoliko bez jasnog razloga duže vreme ne jedemo, ne spavamo dobro, osećamo strepnju ili tremu, trebalo bi da zatražimo pomoć psihijatra jer, u protivnom, možemo da postanemo žrtva depresije.

"Ozbiljna bolest koja mora trajati najmanje dve nedelje da bi se reklo da neko ima depresivnu epizodu. A to što smo povremeno tužni, točak može da bude i podstrek za onu drugu stranu", kaže direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović.

Uzroci depresije su različiti, a svako od nas se različito odnosi prema problemu.

"Gotovo da je nerealno očekivati da ih u životu ne bude i ne treba ih izbegavati, jer onda to vodi u neki drugi nerealni svet. Svako od nas mora da razvije određene strategije kako da se odbrani", navodi psiholog Tamara Klikovac.

Poražavajući podatak je da se dijagnoza uspostavlja kasno – tek posle 10 godina od prvih simptoma, i to u 35 odsto slučajeva.

"Često se događa da nam se pacijent javi u četvrtoj, petoj deceniji života, iako se prvi put razboleo u drugoj deceniji. Zbog toga je važno na vreme razmišljati o depresiji, i to je pravi korak, da se rano dijagnostikuje, da se prepozna", ističe Slavica Đukić Dejanović.

Dokazano je da novac i sreća nisu garancija da nećemo oboleti od depresije.

"Jedan vrlo mudar kineski filozof rekao je da, ako se suviše bavimo prošlošću, ne gine nam depresija, a ako suviše razmišljamo o budućnosti, na koju nemamo mnogo uticaja – bićemo neminovno anksiozni."

Dakle, savet za dobro mentalno stanje je: živimo sada i ovde", zaključuje Tamara Klikovac.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво