Više od 500 tražilaca azila su deca

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović kaže za RTS da su više od 500 tražilaca azila u Srbiji deca, dok je više od 400 njih bez pratnje i oni najbrže odlaze iz centara za prihvat azilanata.

Đurović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da deca dođu do centra za azil i vrlo brzo nestanu, što govori o tome da postoji organizovan sistem krijumčarenja ljudi.

"Da li je u pitanju trgovina ljudima, mi ne možemo sa sigurnošću reći", naglasio je Đurović.

Dodao je da su ta deca često uključena u lance prosjačenja, prinudnog rada, da bi odradili svoj put do Evrope.

"Deca kažu da su svesni da idu u neizvesnost, ali da ovaj put nema alternativu, da su voljni da rade i godinama, jer je život u zemljama iz kojih dolaze za njih nemoguć", rekao je Đurović.

To što je Nemačka proglasila Srbiju zemljom sigurnog porekla smanjiće, kako kaže, broj tražilaca azila iz Srbije u Nemačkoj.

Đurović objašnjava da će se ubuduće brzo završavati procedure, tako da će građani Srbije koji su zatražili azil u Nemačkoj brzo završavati postupak i oni koji dobiju azil ostajati, dok će ostali brzo biti vrćani kući.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво