Читај ми!

Prvo domaći, pa fudbal

U Kragujevcu radi jedinstvena škola fudbala u kojoj polaznici pre treninga pohađaju nastavu. Za razliku od vršnjaka koji su se posle raspusta vratili u školske klupe, mali fudbaleri nisu imali letnju pauzu. Cilj projekta Fitnes kluba je da se istovremeno podstiče i fizički i intelektualni razvoj polaznika.

Kada obnove gramatiku, mališani iz kragujevačke škole fudbala računaju, uče o prirodi, umetnosti. Najmlađi, uz pomoć nastavnice, uče da pišu. Zato, ovi fudbaleri na utakmicu, uz dresove i kopačke, obavezno nose i sveske i olovke.

"Ovo nije škola, ovde je kao na treningu, zabavno, što je i cilj", kaže jedan od polaznika.

U ovoj školici deca se uče da škola treba svima da bude na prvom mestu, i da nije dovoljno samo baviti se fudbalom a zanemariti učenje.

Svi uče zajedno i pomažu jedni drugima. Kako deca dolaze iz različitih sredina i škola, razmenjuju iskustva i druže se međusobno.

"Učenje kroz igru ih privlači a ne opterećuje – jer nema ocena. Svi su odlični", rekla je kroz smeh nastavnica Danijela Dimitrijević.

Posle nastave, treneri ih čekaju na fudbalskom terenu. U klubu treniraju i devojčice – Jana je najupornija, nije odustala ni preko letnjeg raspusta.

"Sad će još malo godinu dana kako treniram fudbal, volim to", kaže mala fudbalerka.

Za 25 godina poslovanja, kroz Fitnes klub prošlo je 15.000 selektovanih fudbalera. Neki od njih su internacionalci i reprezentativci. Radom sa najmlađima u klubu žele da promovišu sport i zdrav način života.

"Deca su sama po sebi motivisana i zainteresovana za rad i za igru. Tajna leži u tome da čovek koji radi sa njima mora da bude pedagog, da dođe na njihov nivo, da im se približi, da se zaljube i u njega i u sport kojim se bave", rekao je trener Aleksandar Milošević.

Kada završe četvrti razred, mali fudbaleri iz Fitnes kluba odlaze u druge klubove. Možda će im fudbal postati poziv ili ostati samo ljubav, ali za obrazovanje ne treba da brinu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво