Читај ми!

TENT "A" ponovo proizvodi struju

Termoelektrana "Nikola Tesla A" u Obrenovcu danas je ponovo, posle 10 dana zastoja zbog poplava, počela da radi.

Blok A1 u TENT-u "A" od danas radi snagom od 150 megavata, rekao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, koji je sa v. d. direktorom EPS-a Aleksandrom Obradovićem prisustvovao početku rada obrenovačke termoelektrane.

Antić je najavio da će sutra krenuti aktivnosti na puštanju u rad i Bloka 3 u TENT-u "A", što je preduslov da bi počeo da radi Blok, posle čega bi TENT "A" mogao da proizvodi struju u kapacitetu od 500 do 600 megavata.

TENT "A" ima šest blokova, a ukupna snaga te termoelektrane je 1.650 megavata i iz nje se dobija oko 30 odsto struje u Srbiji.

Antić je ocenio da je neposrenda opasnost prošla, ali da je elektroenergetski sistem Srbije veoma oštećen, posebno zbog činjenice da Kolubara još ne prozivodi dovoljne količine uglja.

"Dokazili smo u prethodnih 10 dana da je elektroenergetski sistem jedan od najjačih oslonaca naše države, da bez obzira na to što smo na trećini teritorije imali dramu, katastrofu, uspeli smo da obezbedimo da ljudi imaju struju, svakog minuta i sata, osim u mestima koja su bila poplavljena", rekao je Antić za RTS.

Iako je nivo Save 96 centimetara ispod nivoa prelivne tačle, ministar energetike kaže da se nasipi neće pomerati sve dok voda ne padne na uobičajene nivoe.

"Naš energetski sistem je ostao stabilan zato što smo bili oprezni i zato ćemo ostati oprezni do kraja", istakao je Antić.

Antić je zahvalio zaposlenima u TENT-u i EPS-u koji su, kako je rekao, u neverovatnim uslovima uspeli u rekordnom roku da završe ovaj posao i da ponovo puste TENT "A" u rad.

Prvi čovek "Elektroprivrede Srbije" Aleksandar Obradović kaže da elektroenergetski sistem ni jednog momenta nije bio ugrožen, ali ističe da je ugroženo poslovanje EPS-a.

"Izgubili smo veliki deo kapaciteta. Moramo da napravimo ponovo poslovni plan i da uzmemo u obzir katastrofu koja nas je zadesila sve što može da se desi - suša ili gasna kriza", objasnio je Obradović u izjavi za RTS.

Kada je reč o šteti u EPS-u, Obradović je najavio da će prve grupe procene biti poznate do kraja maja, ali je istakao da treba raditi na poslovnim gubicima, koji će biti poznati sredinom juna, kada bude napravljen biznis plan EPS-a.

Prema Obradovićevim rečima, Srbiju je uvoz struje tokom poplava, prema prvim procenama, koštao oko pet miliona evra.

"EPS je imao normalnu aktivnost uvoza i izvoza struje i pre poplavnog talasa. Za sve ovo vreme EPS nije otkazao nijedan ugovor i izvozio je po planu", naglasio je Obradović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво