Akcija za prevenciju samoubistva u Novom Sadu

Volonteri Centra za prevenciju samoubistava "Srce" postavili info table kako bi ohrabrili ljude u emotivnoj krizi i sa samoubilačkim namerama da potraže pomoć. Akcija organizovana u trenutku kada istraživanja tog centra pokazuju da je povećan broj osoba koje razmišljaju ili su pokušale samoubistvo.

 

Volonterka Centra za prevenciju samoubistva "Srce" Milena Jerkov izjavila je da je to jedina organizacija u ovom delu Evrope koja se bavi temom suicida i da je Novi Sad prvi grad koji je dobio info table.

Direktor gradskog Zavoda za izgradnju grada Borislav Novaković kazao je da je akcija dobar primer saradnje između nevladinog sektora i Gradske uprave.

"Ova akcija ne iziskuje mnogo novca, nego iziskuje pažnje i posvećenosti. Ako ovom akcijom uspemo da odvratimo bar ponekog sugrađanina od namere da počini samoubistvo, smatraću da smo učinili dobar posao", izjavio je Novaković.

Prema njegovim rečima, Srbija je na nivou svetskog proseka kada je u pitanju stopa samoubistava, dok se Vojvodina smatra visoko rizičnim regionom po tom pitanju.

Centar "Srce", jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, godišnje primi oko 1.200 poziva osoba kojima je pomoć potrebna, a uskoro se planira da se uvede i besplatna telefonska linija kako bi pomoć bila dostupna svima.

Info table postavljene su povodom 10. septembra Svetskog dana za prevenciju samoubistva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво