Читај ми!

Preminula Svetlana Velmar-Janković

Akademik Svetlana Velmar-Janković preminula je noćas u Beogradu, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Svetlana Velmar-Janković rođena je u Beogradu 1. februara 1933. godine, a diplomirala je francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Dopisna članica Odeljenja jezika i književnosti SANU postala je 2. novembra 2006. godine, a redovna članica je od 5. novembra 2009. godine.

Bila je članica uredništva časopisa Književnost i članica uređivačkog kolegijuma Izdavačkog preduzeća "Prosveta" (1971-1989).

Takođe, bila je urednica "Prosvetinih" edicija proze i esejistike domaćih autora, lektire za srednje škole i osnivač Biblioteke "Baština".

Dobitnica je nagrada "Isidora Sekulić", "Ivo Andrić", "Meša Selimović", "Đorđe Jovanović", "Bora Stanković", Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu u 1992. godini.

Svetlana Velmar-Janković je za "Lagum" 1995. godine dobila NIN-ovu nagradu za roman godine, a bila je nagrađena i priznanjima "Nevena", "Politikinog Zabavnika", nagradom "6. april" za životno delo o Beogradu i drugim.

Saučešće porodici i SANU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodici preminule književnice Svetlane Velmar-Janković.

"Ostajete bez ljubavi i podrške svog roditelja i bake, a srpska književnost bez spisateljice koja je svojim delom obeležila naše doba. Ovekovečenu u rečima, zauvek ćemo pamtiti jedinstvenu Svetlanu Velmar-Janković", navedeno je u telegramu saučešća predsednika Nikolića. 

"Rad Svetlane Velmar-Janković nezamenljiv je za svakoga ko je želeo da bolje i neposrednije upozna Beograd, o čemu govore nagrade koje je dobila opisujući grad u kome je živela", naveo je Siniša Mali u telegramu koji je uputio porodici preminule književnice i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Predsednik Privremenog organa Beograda dodao je da dela Svetlane Velmar-Janković predstavljaju ogroman doprinos srpskoj i svetskoj književnosti, a siguran je i da će ono o čemu je pisala i u budućnosti biti putokaz mladim generacijama.

Princ Aleksandar Karađorđević i članovi savetodavnih tela Krune izrazili su saučešće povodom smrti književnice Svetlane Velmar-Janković.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво