Obeležavanje Božića širom Srbije

Oni koji to nisu činili na Badnje veče, česnicu su lomili danas na trgovima i u crkvenim portama. Većina je praznovala, ali ima i onih koji su bili vredni.

Najradosniji hrišćanski praznik slavio se i obeležavao na različite načine širom Srbije. Oni koji to nisu činili na Badnje veče, česnicu su lomili danas na trgovima i u crkvenim portama. Većina je praznovala, ali ima i onih koji su bili vredni.

U zadužbini Stefana Nemanje, koja je tri veka bila u ruševinama, a nekoliko decenija obnavljana, stanovnici Novog Pazara i Raške proslavili su Božić. Danas, prvi put posle 300 godina, ponovo se služilo manastirsko vino.

Na krunskom posedu Nemanjića gde nam je osnovana i država i crkva, eto već 13 Božić proslavljamo u manastiru Đurđevim stupovima u daleko boljim uslovima nego što je to nekada bilo", kaže otac Georgije, jeromonah manstira Đurđevi stupovi.

Tradicionalno česnica se lomila u hramovima i na gradskim trgovima. Zlatnike iz one najveće, 50 kilograma teške božićne pogače, kući su odneli najmlađi Beograđani.

Posle lomljenja česnice u zrenjaninskoj porti Uspenskog hrama, srećan Božić poželeli su najmlađi horski pevači. Članovi hora kažu da je bilo super, da su se svi trudili, iako je bilo hladno i da su se šalili u toku snimanja.

Fijakerom se ne voze često, ali na Božić to ne žele da propuste. Tradicionalna fijakerijada održana je na kragujevačkim ulicama.

Čačanske Božić bate, ipak su izabrale motore. Posle božićne vožnje, odneli su poklone deci koja su na bolničkom lečenju.

Iako Dan kada se obično odmara i vreme provodi sa porodicom, neki su ovaj Božić proveli radno.

Budući da su na sirovo gvožđe koje je danas poteklo iz visoke peći smederevske Železare čekali dva meseca, ovaj radni dan nije im teško pao.

Najmlađi vaterpolisti Crvene zvezde praznik su proveli u bazenu. Svoj božićni poklon pošteno su zaradili.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво