Читај ми!

Reagovanja, zabrana Parade za žaljenje

Evropski zvaničnici kažu da je za žaljenje treće uzastopno otkazivanje Parade ponosa. Pojedine političke partije u Srbiji, takođe, osudile zabranu. Sledeće nedelje novi datum za Paradu ponosa, najavljuju organizatori.

Zabrana održavanja Parade ponosa izazvala je osude u EU a delimično i u Srbiji.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc napisao je na svom Tviter nalogu da "žali što je gej parada u Srbiji po treći put zabranjena" i dodao da se "prava svih moraju poštovati".

Izvestilac EP za Zapadni Balkan Jelko Kacin je uz osudu zabrane Parade ponosa, naveo da će ova odluka biti uključena u godišnji izveštaj Evrospkog parlamenta čija je izrada u toku.

"Poruke vlade upućene domaćoj javnosti i javnostima državama članica EU govore o tome da institucije države Srbije ne rade svoj posao", rekao je Kacin u saopštenju za medije.

Savet Evrope ocenio je da je "treća uzastopna zabrana beogradskog Prajda za žaljenje", rekao je portparol generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda.

Portparol Danijel Houtgen rekao je za agenciju Beta da "Srbija treba da drži pod kontrolom štetni huliganizam i netrpeljivost".

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji Peter Burkhard izrazio je zabrinutost i žaljenje zbog otkazivanja Parade ponosa u Beogradu.

"Iako razumemo da je odluka zasnovana na bezbednosnoj proceni, veoma smo razočarani da zbog klime koju su stvorili oni koji podstiču nasilje, građani nisu mogli da ostvare svoja ustavom garantovana prava na slobodu okupljanja i izražavanja", naglasio je šef misije OEBS-a u Srbiji.

Član organizacionog odbora otkazane Parade ponosa Goran Miletić ocenio je u subotu da će odluka o zabrani održavanja te manifestacije uticati na tok pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, jer se radi o kršenju ljudskih prava.

"Evropskoj uniji je neprihvatljivo da se Prajd zabranjuje tri puta. Srbija je imala praktično pet godina da se obračuna s huliganima, da nešto uradi", rekao je Miletić agenciji Beta.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je vlast u Srbiji činom zabrane održavanja Parade ponosa, zapravo, donela iskrenu odluku, koja tačno odražava kako stanje u našem društvu, tako i stanje u našim institucijama.

"U društvu imamo podelu, možda čak zabunu i zbunjenost oko nekih osnovnh vrednosti, ali u institucijama nemamo ni dovoljno sange, ni spremnosti, da se sva ljudske prava zagarantovana Ustavom u potpunosti zaštite i stvare", rekao je Janković i dodao da je sada postalo jasno u kom pravcu bi trebalo da razvijamo naše institucije i konsolidujemo naše vrednosti, a to je u pravcu poštovanja različitosti u društvu.

Demokratska stranka ocenjuje da je zabranom Parade ponosa Vlada Srbije "pokazala svoje pravo lice" i dovela u pitanje dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

"Država je još jednom poklekla i povukla se pred onima koji su joj bili saveznici u prethodnim godinama. Od evropskih vrednosti i vladavine prava ostala su samo mrtva slova na papiru", navodi se u saopštenju DS-a i podseća da je predsednik Tomislav Nikolić prošle godine javno obećao da će biti na čelu Parade.

Socijaldemokratska unija ocenila je da zabrana Parade ponosa pokazuje da Vlada Srbije nije u stanju da osigura sprovođenje Ustava i zakona i da u Srbiji ljudska prava postoje "samo na papiru".

Otkazivanje Parade osudio je i predsednik Nove stranke Zoran Živković, ocenjujući da je to "još jedan poraz srpske demokratije u povoju i poraz većine građana Srbije".

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je, povodom zabrane Parade ponosa, da bi ostavka ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića bila "čin odgovornog čoveka".

"Ostavka ministra policije bila bi čin odgovornog čoveka, kao što bi bila očekivana i odluka svakog premijera da takvog ministra smeni", stoji u saopštenju LSV.

Beogradska inicijativa zatražila je da se građanima kaže koje su to strukture u stanju da nateraju državne organe Srbije da ne poštuju Ustav i zakone i "zašto se to zlo, koje ugrožava evropsku budućnost dece toliko godina toleriše".

Inicijativa istakla da Beograđane, bez obzira na stav o Prajdu, onespokojava kapitulacija države pred pretnjom nasiljem.

Kuća ljudskih prava i demokratije zatražila je hitnu sednicu Odbora za bezbednost Skupštine Srbije zbog, kako navode, priznanja nadležnih institucija da nisu u stanju da obezbede  sigurnost građana.

Zbog loše bezbednosne situacije, Biro za koordinaciju službi bezbednosti odlučio je da zabrani Paradu ponosa, koje je bila zakazana za danas.

Otkazivanje Parade ponosa sinoć su kritikovali Ambasada SAD Srbiji, evropski komesar za proširenje Štefan File, lider LDP-a Čedomir Jovanović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, kao i pojedini svetski mediji.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво