Читај ми!

Nemačka, najviše zahteva za azil iz Srbije

Tokom avgusta, najviše zahteva za azil u Nemačkoj podneli su građani Srbije. Broj lažnih azilanta iz Srbije znatno je smanjen u svim zemljama, osim u Nemačkoj koja nije ukinula visoka socijalna davanja tražiocima azila, objašnjavaju u Vladinoj Komisiji za praćenje bezviznog režima.

Građani Srbije su u avgustu podneli najveći broj zahteva za azil u Nemačkoj, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći najnovije podatke Saveznog zavoda za migracije i izbeglice, prema kojima su građani Srbije u prošlom mesecu podneli 1.170 zahteva za azil.

Građani Srbije su tako ispred građana Ruske federacije, odakle je stiglo 1.096 molbi i Sirije sa 1.021 zahtevom.

Statistika pokazuje tendenciju rasta zahteva za azil građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Građani Srbije su, naime, u junu ove godine podneli 525 zahteva za azil, u julu 957 i u avgustu 1.170 molbi za azil i tako se od trećeg mesta u julu, popeli na prvo mesto u avgustu mesecu.

Stanovnici Kosova, koje statistika posmatra odvojeno od Srbije, podneli su u avgustu 470 zahteva za azil i nalaze se na šestom mestu - posle Srbije, Ruske federacije, Sirije, Makedonije i Avganistana.

Kada je reč o stanovnicima Kosova, i tu postoji tendencija rasta broj azilanata od juna, kada je podneto 228 zahteva, dok je u julu podneto 412 a u avgustu 470 zahteva.

U periodu od januara do avgusta ove godine građani Srbije su se, po ukupnom broju zahteva, našli na trećem mestu, a Kosovo na devetom.

Najveći broj zahteva za azil tom periodu podneli su građani Ruske federacije - 12.672, zatim je na drugom mestu Sirija sa 6.549, a Srbija na trećem mestu sa 4.840 zahteva, dok je Kosovo na devetom mestu sa ukupno 1.916 zahteva.

Ukupno gledano, u Nemačkoj raste broj zahteva za azil i u avgustu je podneto 9.052 zahteva, što je za čak 81 odsto više nego u istom mesecu 2012. godine.

Kada je reč o ukupnom broju lažnih azilanata iz Srbije u EU, predsednik vladine Komisije za praćenje bezviznog režima sa Evropskom unijom general Nenad Banović rekao je Tanjugu da je naša zemlja preduzela mere kako bi se broj azilanata značajno smanjio.

Banović kaže da je njihov broj sada minimalan u svim zemljama osim u Nemačkoj koja nije ukinula visoka socijalna davanja tražiocima azila.

Komentarišući odluku kojoj je Evropski parlament praktično omogućio privremeno uvođenje viza državama iz kojih dolaze lažni azilanti, Banović je rekao da je Srbija tokom protekle tri godine smanjila broj lažnih azilanata za oko 10.000 i poručio da je situacija s lažnim azilantima koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju "sada pod kontrolom".

Prema zvaničnim podacima u prvih šest meseci ove godine iz Nemačke je vraćen 3.571 lažni azilant, iz Švedske 863, Danske 354, Belgije 207, Švajcarske 180 i Luksemburga 26 lažnih azilanata.

Banović navodi da je sa graničnih prelaza od početka procesa zaštite vizne liberalizacije vraćeno oko 6.000 državljana Srbije koji nisu ispunjavali uslove za izlazak iz zemlje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво