Sprečiti zloupotrebu medijske reforme

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo da vlast nema nameru da na zakonit način okonča proces privatizacije medija.

Najava ministra za ljudska i manjinska prava da će izmenama medijskog zakonodavstva nacionalnim manjinama biti omogućeno ostvarivanje ustavnog prava na osnivanje medija, pokazuje da vlast nema nameru da na zakonit način okonča proces privatizacije medija, ocenilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

NUNS je saopštio da je Vladu i Skupštinu Srbije upozoravao da će se izglasavanjem Zakona o savetima nacionalnih manjina dodatno komplikovati taj proces i dovesti u neravnopravan položaj medijska preduzeća koja još nisu privatizovana.

Prema oceni NUNS-a, odredba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina da Republika, pokrajina i lokalna samouprava kao osnivači glasila "mogu u sporazumu sa nacionalnim savetom u celini ili delimično preneti osnivačka prava na nacionalni savet" proizvodi niz izuzetaka i otvara novi problem - vlasništva i finansiranja tih medija.

To udruženje podseća da je Izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, usvojenim u istom danu kada i Zakon o savetima nacionalnih manjina, predviđeno da "osnivač javnog glasila ne može preneti niti na drugi način raspolagati pravom na javno glasilo ili pravom na izdavanje javnog glasila".

"Ne sporeći obavezu države da poštuje dostignute standarde u zaštiti prava manjina, podsećamo da Zakon o javnom informisanju ne dozvoljava državi da ima medije, izuzev javnog servisa i agencije", navodi NUNS.

Nadležni ministri su u više navrata javno obećavali da će menjati Zakon o glavnom gradu i Zakon o lokalnoj samoupravi kojima je, suprotno medijskom zakonodavstvu, ozakonjeno vlasništvo države nad medijima, navodi se u saopštenju.

NUNS upozorava vlast da najavljenu medijsku reformu ne sme zloupotrebljavati kako bi obezbeđivala bilo kakve političke koncesije.

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić izjavio je juče da će pojedini zakoni morati da budu promenjeni da bi nacionalne manjine mogle da koriste Ustavom zagarantovano pravo da osnivaju medije.

"Korpus zakona iz medijske sfere ne predviđa i ne omogućava nacionalnim savetima osnivanje sopstvenih medija pošto su kalendarski stariji od Ustava", rekao je Čiplić agenciji Beta i dodao da će zbog toga oni morati da budu promenjeni kako bi bili usklađeni sa Ustavom iz 2006. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво