Читај ми!

Vazduhoplovna vežba Srbije i Rumunije

Srpska lovačka avijacija je uz pomoć kolega iz Rumunije, u prvoj fazi dvodnevne vežbe vojnih vazduhoplovstava dve zemlje, presrela i primorala da sleti transportni avion koji je neovlašćeno ušao u vazdušni prostor Srbije.

Vojna vazduhoplovstva Srbije i Rumunije počela su dvodnevnu zajedničku vežbu. U prvoj fazi srpska lovačka avijacija je uz pomoć rumunskih kolega presrela i primorala da sleti transportni avion. Tema vazduhoplovne vežbe "Er solušn 2013" je "Kontrola i zaštita vazdušnog prostora i izvođenje vazduhoplovnih operacija".

U toku je treća zajednička vazduhoplovna vežba Srbije i Rumunije koja je, pored vežbe koja će biti izvedena sa Bugarskom, najveća ovogodišnja vežba u vazduhu srpske vojske.

Na vežbi jedinstvenoj na prostoru Balkana,  u kojoj učestvuju Rumunija kao članica NATO i Srbija kao članica PZM, angažovano je 200 ljudi i 30 letelica.

U okviru vežbe, pripadnici avijacije Vojske Srbije su presreli jedan transportni rumunski avion i napali vojni poligon u Rumuniji.

Prva faza bilaterlne vojne vežbe izvedena je na aerodromu Batajnica i dva rumunska vojna aerodroma.

Vežba je počela istovremenim poletanjem transportnih aviona iz Srbije i Rumunije koje su kasnije presreli lovci-Mig 21 zahtevajući od njih da prinudno slete.  

Nakon poletanja transporetera sa aerodroma u Batajnici poletela su i četiri aviona super Galeb koja su fiktivno napala vojni poligon u Rumuniji.

U istom trenutku iz Rumunije su poletela dva Miga 21 lanser koja su se usmerila na vojni poligon u Srbiji.

Komandant vazduhoplovne vojne vežbe Predrag Bandić rekao je novinarima da je današnja vojna vežba rezultat profesionalne i prijateljske saradnje koja datira iz 2009. godine.

"Vežba je specifična u regionu i svetu zato što su izvršeni zajednički letovi i borbeni zadaci za koje je bilo neophodno otvaranje vazdušne granice dve zemlje, što je omogućeno tehničkim sprazumom", rekao je Bandić.

Predstavnik rumunske vojne avijacije Aurelijan Nicu rekao je novinarima nakon vojne vežbe da je veoma dobro što se nastavila dugogodišnja saradnja koja je omogućila razmenu pozitivnih iskustva ali i onih rešavanju problema sa kojima su avijacije dve zemlje suočene.

I srpski i rumunski vojni avioni stari su više decenija, a i jedna i druga vojska nadaju se novim letelicama: Srbija novim Migovima M2 iz Rusije, a Rumunija polovnim američkim lovcima F16.

Sutra će se nastaviti vazduhoplovna vežba u okviru koje će se organizvovati traganje i spasavanje oborenog pilota, u toj vežbi prvi put će učestvovati i helikopteri. 

Major Boško Šerbedžija rekao je da je najveći značaj vežbe u tome što se sve odvija u realnom vremenu i realnim uslovima.

"Po dobijanju signala sa operativnog centra, piloti dobijaju zadatak od mene i sednemo u avion i radimo po realnom scenariju, tako bi izgledalo i u slučaju potrebe", objasnio je Šerbedžija. 

Prema njegovim rečima, cilj vežbe je da se u slučaju potrebe združenim snagama donese mir i stabilnost u regionu.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво