Konkurs za saradnike u pravosuđu na leto

Kada bude uspostavljena nova šira mreža sudova, Srbiji će biti potrebne i nove sudije, pa se tokom leta očekuje još jedan konkurs, gde će saradnici moći da konkurišu za osnovne i prekršajne sudove, najavio ministar Nikola Selaković.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković najavio je da će tokom leta biti raspisan još jedan konkurs za izbor sudija i tužilaca na koji će moći da konkurišu i sudijski i tužilački saradnici, bez obzira na to što diplomci Pravosudne akademije (PA) imaju zakonsku prednost prilikom izbora.

"Iako je preporuka Evropske komisije bila da se PA u Strategiji reforme pravosuđa definiše kao jedini način da neko dođe na funkciju sudije ili tužioca, nemoguće je predvideti da ona preko noći postane jedini sistem ulaska i da za ljude koji danas rade kao stručni saradnici ne bude mesta", rekao je Selaković Tanjugu.

Ističući da je Ministarstvo počelo izradu Startegije za stručne saradnike, Selaković je naglasio da se moraju stvoriti uslovi da najbolji stručni saradnici dobiju zasluženo mesto u pravosudnom sistemu Srbije.

Kada bude uspostavljena nova šira mreža sudova, Srbiji će, kako je naveo, biti potrebne i nove sudije, pa se tokom leta očekuje još jedan konkurs, gde će saradnici moći da konkurišu za osnovne i prekršajne sudove.

Izbor neće biti proizvoljan, već prema jasnim kriterijumima koje će definisati Visoki savet sudstva (VSS), istakao je ministar.

Ministar je napomenuo da je na poslednjoj sednici VS S konstatovano da će veoma brzo biti raspisan konkurs upravo za sudije prekršajnih sudova.

"U srpskim sudovima i tužilaštvima radi više od 1.700 stručnih saradnika, a među njima ima i onih za koje sudije i tužioci kažu da su bolji od mnogih njihovih kolega. Neki su u pravosudju proveli pet, pa i 10 godina i dobro savladili zanat", dodao je Selaković.

U 2009. mnogi saradnici konkurisali su za funkcije sudija i zamenika tužilaca i, uprkos odličnim rezultatima, nisu prošli, a jedan od razloga je što je izbor bio politički obojen, napomenuo je Selaković i naglasio da je zato Ministarstvo počelo izradu Startegije za stručne saradnike.

Vršilac funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda koji je u skladu sa tom funkcijom i vršilac funkcije predsednika VSS Dragomir Milojević rekao je Tanjugu da je u toku konkrus za izbor oko 20 sudija i tužilaca.

Na konkurs se, kako je naveo, prijavilo 350 do 400 kandidata, naveo je Milojević i podsetio da, prema zakonu o Pravosudnoj akademiji, diplomci PA imaju prednost prilikom izbora.

On je, međutim, najavio da će kriterijumima i merilima za izbor koje će VS S usvojiti u narednih desetak dana biti propisani uslovi za izbor, prema kojima će moći da budu birani svi koji zaslužuju mesto u pravosudnom sistemu bez obzira na to da li su diplomci PA.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво