Читај ми!

Pravosuđe: Revizija reforme?

Reforma pravosuđa, koju je od 2009. godine sprovodila bivša vlada nije dala očekivane rezultate i potrebna je revizija tog procesa, smatraju gosti emisije "Oko". Loše sproveden reizbor sudija i tužilaca, izmena mreže sudova, način na koji su doneti pojedini zakoni, najveće su slabosti reforme pravosuđa.

Reforma pravosuđa nije dobro sprovedena i trebalo bi što pre preispitati reizbor sudija i tužilaca, mrežu sudova i tužilaštava, kao i pojedine zakone koji su doneti bez stručne rasprave, saglasni su gosti Oka.

(Snimak Oko 11 možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije) 

Ocene dela strane i domaće stručne javnosti jesu da reforma pravosuđa, koju je od 2009. godine sprovodila bivša vlada nije dala očekivane rezultate i da je potrebna tzv. revizija reforme pravosuđa.

"Nije dobar reizbor sudija i tužilaca, nije dobra mreža sudova i tužilaštva i nije dobar način na koji su se donosili pojedini zakoni, pre svega Zakon o krivičnom postupku", kaže predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić. Problem je, objašnjava, što je zakon donet bez ozbiljne rasprave, pojedine norme u njemu su "besmislene i protivrečne", a njime je potpuno izmenjen koncept postupka i istrage.

Ilić kaže da je potrebno preispitati i zakon kojim je promenjena mreža sudova i tužilaštva, jer se za njega saznalo dva dana pre usvajanja.

"Veliki broj sudova je ukinut bez promišljanja. To je donelo velike troškove sudijama koji su morali da putuju iz mesta u mesto, a za mnoge građane je pravda tako postala nedostupna", kaže Ilić i dodaje da se "u mnogim malim mestima to doživelo kao atak na tu sredinu".

"Bez obzira koja stranka bude na vlasti i koja dobije Ministarstvo pravde svaka će se naći pred tzv. reformom", kaže predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević. I stručnjaci iz Srbije i stručnjaci iz Evrope, objašnjava, ukazali su na nedostatke koji će morati da se isprave. Pre svega, kada je reč o reizboru sudija.

"Time što su sudije 2009. godine morale ponovo da konkurišu da bi bile reizabrane na tu funkciju prekinut je postulat stalnosti sudijske funkcije, što je jedan od najvažnijih postulata moderne pravne države", tvrdi Boljević.

Prema njenim rečima, sudije u Srbiji su u strahu, jer "kada u noći hiljadu sudija i tužilaca ostane bez posla, poruka svima, pa i onima koji su reizabrani jeste da svako tako može da prođe".

"I kada član Visokog saveta sudstva bude uhapšen i u pritvoru je, to je poruka ostalim članovima: Uzmite se u pamet!", kaže Boljević.

Novinar lista Blic Momir Ilić kaže da u pravosuđu postoje pritisci onih koji su u politici.

"Voleo bih da vidim vlast koja neće svoje sudije i tužioce", kaže Ilić i dodaje da je to najveći problem u Srbiji. On ne veruje da će biti departizacije sudstva.

"Plašim se da nova vlast ne uradi ono što su radile prethodne, a to je da od nje počinje istorija, u ovom slučaju istorija srpskog pravosuđa i da sve što je bilo pre nje ne valja", upozorava Ilić.

Predsednik Udruženja tužilaca objašnjava da je problem i što je Ustavom određeno da tužioce bira Skupština na predlog Vlade.

Česte su i zamerke na neefikasnost sudstva i na to da se presude predugo čekaju. Međutim, Ilić smatra da bi "od kulta efikasnosti i brzine mnogo važnije trebalo da bude da li je odluka pravična i objektivna".

Gosti Oka saglasili su se i da bi trebalo uspostaviti sistem koji bi one koji nisu dostojni da budu sudije i tužioci trebalo zauvek da ukloni iz pravosuđa.

Ipak, kažu, nije sve bilo loše u reformi pravosuđa. Donet je Zakon o pravosudnoj akademiji, Zakon o krivičnoj odgovornosti pravnih lica, kao i Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво