Međunarodni dan mladih

U Srbiji je danas, kao i širom sveta, obeležen Međunarodni dan mladih, brojnim manifestacijama – sajmovima, otvorenom bibliotekom, potpisivanjem protokola.

Na beogradskom izletištu Ada Ciganlija održava se Sajam omladinskih organizacija, organizatori su Studentska unija Srbije i Ministarstvo omladine i sporta, a u Izvršnom veću Vojvodine, u Novom Sadu, održana je konferencija za novinare Fonda za razvoj neprofitnog sektora Vojvodine pod nazivom "Traži se mesto pod suncem - za mlade".

Ministarka omladine i sporta Snežana Samadžić-Marković potpisala je ugovore sa 73 organizacije koje se bave pitanjima omladinske politike.

Ceremonija potpisivanja ugovora održana je u palati "Srbija", a zajednički cilj projekata za koje je Vlada Srbije izdvojila oko 140 miliona dinara je implementacija Nacionalne strategije za mlade.

Ministarka je istakla da Nacionalna strategija za mlade, koju je Vlada usvojila početkom maja, ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru i pozvala mlade da aktivno učestvuju u njenom sprovođenju.

"Pozivam mlade da učestvoju u donošenju odluka koje se tiču njihovog života, jer ako oni to ne učine drugi će odlučivati umesto njih o društvu kojim sutra treba da upravljaju," naglasila je Samardžić Marković i dodala da za mlade u Srbiji treba stvoriti podsticajno okruženje koje će ih inspirisati da se aktivno bore za svoja prava i stvaranje boljih uslova života.

Projekti su odobreni za finansiranje na upravo završenom konkursu Ministarstva za omladinu i sport.

Nacionalna strategija je usvojena, ali akcioni plan tek treba da stupi na snagu.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su šef Misije OEBS-a za Srbiju, Hans Ola Urstad, predsednica Fonda za političku izuzetnost, Sonja Liht i predsednik Građanskih inicijativa, Miljenko Dereta.

Urstad je najavio da će ta međunarodna organizacija pomoći Srbiji u sprovođenju Nacionalne strategije za mlade koja je kako je naveo veoma ambiciozna i zbog toga izizskuje dosta truda za njenu realizaciju.

"Mislim da je veoma važno da ta strategija o mladima postane deo sistema. Posle svega što je Srbija prošla, mladi su bili u teškom položaju. Suština je da se on poboljša, podigne što je moguće brže na isti nivo kao i drugde u Evropi i da se radi na otvaranju, a ne zatvaranju granica," istakao je Urstad.

U Srbiji živi gotovo milion i po mladih starosti između 15 i 30 godina.

Nezaposlenost koja je dva puta veća nego u drugim evropskim zemljama, narkomanija, rešavanje stambenog pitanja, putovanja, najveći su problemi koji muče mlade u Srbiji, te se mahom odlučuju za odlazak u inostranstvo.

Prema nekim procenama, u poslednjih deset godina gotovo pola miliona mladih, napustilo je zemlju.

Za razliku od vršnjaka iz Evrope, više od 70 odsto mladih kod nas i dalje živi sa roditeljima, a samo 6 odsto, jednom godišnje ima priliku da ode u inostranstvo.

Mladi iz unutrašnjosti su u još lošijem položaju jer, prema statistici, teže dolaze do radnih mesta, mali broj njih ima pasoš, kao i nedostatak sadržaja za ispunjavanje slobodnog vremena.

Ipak, mladi u Srbiji su daleko ispred svojih vršnjaka sa starog kontinenta, tačnije, na samom tronu kada su u pitanju uspesi na takmičenjima iz znanja ili sporta.

Imena naših mladih, upisana su zlatnim, srebrnim i bronzanim slovima na mnogim evropskim takmičenjima iz matematike i fizike.

U Srbiju su dolazili pedagozi iz Švedske da bi otkrili tajnu uspeha matematičke gimnazije, a zbog nekih ne moraju ni da dolaze-sve je moglo da se vidi na televiziji pre tri dana kada je mlada košarkaška reprezentacija postala novi šampion Evrope.

Uspehe su pobrali i mladi plivači, a i ostali sportisti mogu da posluže kao primer drugima.

Međunarodni dan mladih obeležava se od 1999. godine.

Ujedinjene Nacije obeležavaju ovaj dan širom sveta kako bi ukazale na potencijal mladih i predstavile planove za njihov bolji angažman u društvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво