Sutra Međunarodni dan mladih

U orgaznizaciji Ministarstva omladine i sporta i Studentske unije Srbije, Međunarodni dan mladih će biti obeležen manifestacijom “Sajam omladinskih organizacija,” na platou pored tornja na Adi ciganliji.

Međunarodni dan mladih će u Srbiji biti obeležen u organizaciji Studentske unije Srbije u partnerstvu sa Evropskim studentskim forumom i Studentskom unijom Beograda, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

"Sajam omladinskih organizacija ima za cilj da približi aktivnosti tih organizacija mladima u Srbiji. Organizacije će moći da na svom izložbenom prostoru upoznaju mlade sa aktivnostima, ciljevima i projektima i pozovu ih da se aktivno uključe u njihov rad," najavili su predstavnici Studentske unije Srbije.

Sajam omladinskih organizacija promovisaće ciljeve definisane u Nacionalnoj strategiji za mlade Vlade republike Srbije, pre svega, aktivnije učešće mladih u donošenju odluka od značaja za njihov život.

Najavljeno je i potpisivanje ugovora sa organizacijama koje će realizovati projekte usmerene ka realizaciji ciljeva planiranih Nacionalnom strategijom za mlade.

Ministarka omladine i sporta, Snežana Samardžić Marković, potpisaće ugovore sa 73 organizacije koje će realizovati projekte uz finansijsku podršku u iznosu od 140 miliona dinara, koji su predviđeni budžetom Srbije.

Reč je o projektima odobrenim u okviru konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata usmerenih ka realizaciji ciljeva planiranih Nacionalnom strategijom za mlade.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovaće i predstavnici međunarodnih organizacija OEBS, UNDP, UNICEF, IOM, USAID, NDI i GTZ, koje sarađuju sa Ministarstvom omladine i sporta.

U okviru manifestacije Nacionalni komitet kampanje "Svi različiti-svi ravnopravni" će prvi put u Srbiji realizovati "Živu biblioteku" (Living library).

"Živa biblioteka" je metod edukacije o ljudskim pravima i izgradnje tolerantnog društva koji je razvio Savet Evrope.

"Knjige" u ovoj biblioteci su u stvari osobe koje predstavljaju društvene grupe izložene diskriminaciji zbog predrasuda i stereotipa koji postoje prema njima.

Biblioteka funkcioniše kao i svaka druga-posetioci mogu da iznajme "knjigu" na određeno vreme, posle čitanja je vrate i ako žele, iznajme drugu.

Deo manifestacije biće i internacionalno takmičenje u rolingu (rolling)-ekstremno brzoj vožnji rolera, koje će biti realizovano u tri discipline i na tri lokacije u Beogradu: plato kod Vukovog spomenika takmičenje na ivičnjaku, plato ispod Brankovog mosta sa novobeogradske strane takmičenje na gelenderu i u Čelebićkoj ulici 14-16 na Miljakovcu disciplina gelender sa prelazom. 

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 17. decembra 1999. godine, proglasila je 12. avgust za Međunarodni dan mladih sa glavnim ciljem da se skrene pažnja na kulturalne i pravne probleme koje imaju ugrožene demografske strukture.

Ujedinjene nacije su obeležavanje Dana zamislile kao priliku da Vlade, nevladine organizacije i druge institucije, privuku pažnju na globalne probleme preko koncerata, radionica, i drugih sadržaja kulture, kao i skupova koji nacionalne i lokalne zvaničnike i predstavnike organizacija mladih podstiču na saradnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво