Читај ми!

Prazne kuće Sijarinske Banje

U potrazi za boljim životom, meštani Sijarinske Banje, Srbi i Albanci, iseljavali su se u različito vreme. U Banji i okolnim selima prazno je oko stotinu, uglavnom albanskih kuća sa imanjem.

Meštani Sijarinske Banje, malog turističkog mesta na oko 50 kilometara od Leskovca ka Kosmetu, rodni kraj napuštaju već 30 godina. Stanovnici Banje i okolnih sela, Srbi i Albanci, iseljavali su se u različito vreme, ali uglavnom iz istih razloga - u potrazi za boljim životom.

U Banji i okolnim selima prazno je oko stotinu, uglavnom albanskih kuća sa imanjem. Dok su nekada ovde kupovali srpske kuće, Albanci bi ih danas verovatno rado prodali.

"U selima od Sijarine, preko Lopašnice, pa do Buvca, kuće su nenastanjene, jedva da je ostao koji član porodice, svi su otišli. Kuće su prazne, ali nema pljački, nema krađa, nema problema", kaže Agim Osmanović.

Arif Pajazitović kaže da su se vratili pre pet godina i da nemaju nikakve probleme sa komšijama.

"Jedina smetnja nam je velika nezaposlenost i to je razlog seljenja Albanaca na Kosovo ili na zapad", kaže Pajazitović.

Sa onima koji su ostali, ali i retkim Albancima koji su se vratili, komšije Srbi, kažu da su u prijateljskim odnosima. Meštanka Valentina Antić kaže da se svakodnevno druži sa komšinicom Albankom, koja kao i ona ima malu decu.

Porodice koje žele da se vrate imaju podršku lokalnih vlasti, iako je teško organizovati život u selima koja su skoro potpuno napuštena.

"Ako govorimo o trenutnom raseljavanju stanovništva odavde, mislim da je to jako malo jer više nema ko da se seli. Oni koji su ostali ovde, nekako se sanalaze, već su se snašli, oni koji su otišli takođe su se snašli tamo gde su otišli. Povratka ima vrlo malo, malo ima zainteresovanih", kaže Dragan Denić iz Mesne zajednice Sijarinska banja.

Iako je u Sijarinskoj Banji, poslednjih godina, dosta urađeno na poboljšanju infrastrukture, povratak stanovništva čini se još veoma dalekim.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво