Jović: Federacija BiH "nemoguća misija"

Za sada se pokazalo da je Federacija BiH nemoguća misija, jer je vlast preuštena samo bošnjačkom narodu, rekao delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BiH Ivo Miro Jović. Hrvati u Federaciji diskriminisani, tvrdi Jović.

Delegat Hrvatske demokratske zajednice u Domu naroda Parlamenta BiH Ivo Miro Jović izjavio je da se sada pokazalo da je Federacija BiH, stvorena Vašingtonskim sporazumom, "nemoguća misija", u kojoj je vlast prepuštena samo jednom (bošnjačkom) narodu.

"Bošnjaci već godina mimo ustava zauzimaju tri od ukupno šest ključnih funkcija u Federaciji BiH što jasno pokazuje bezobzirnu diskriminaciju Hrvata i bošnjačku želju za dominacijom", rekao je Jović medijima Republike Srpske.

Delegat HDZ-a je za neustavnu raspodelu funkcija i, kako je rekao, potlačen položaj Hrvata u FBiH, optužio bošnjačke političare koji žele svu vlast u svojim rukama.

"Za neravnopravan položaj Hrvata odgovorna je i Kancelarija visokog predstavnika, jer ne želi da čuje za probleme hrvatskog naroda", smatra Jović.

Na neravnopravan položaj Hrvata u FBiH ukazuje i hrvatski poslanik u Domu naroda parlamenta FBiH Josip Perić.

"Bošnjaci žele da predstave kao da je ovo samo njihova država, a da su svi drugi podstanari", izjavio je Perić.

Perić je upozorio da BiH na takav način jednostavno ne može da funkcioniše, ističući da ustav mora da se poštuje.

broj komentara 12 pošalji komentar
(sreda, 12. avg 2009, 01:12) - anonymous [neregistrovani]

BL RS

Ko traži da se odvoji? Meni je i ovako super. Ipak, Hrvat, men se čini da smo mi Srbi vama potrebniji nego vi nama. Šta ti kažeš? Što se Milorada tiče, dosta vam je usluga učinio. Neće više! Ima on svog posla!

(sreda, 12. avg 2009, 00:41) - BL [neregistrovani]

Разлаз

I Posavina je bila 100 % srpska, moj zemljak. ali onda ste vi Hrvati uradili "sve ono" od 1941 - 1945. pa se desilo što se desilo. I nije bila po popisu iz 1991. vaša, ulavnom pola - pola. Slažem se za Zapadnu Krajinu - Drvar, Glamoč, Grahovo...etnički najčistije sredine prije rata. Nažalost, Srba i tamo danas ima malo.

(sreda, 12. avg 2009, 00:37) - anonymous [neregistrovani]

BL RS

odgovor,
znat ces kada ti to dodik osobno jos jednom procita;nema odvajanja rs bez pristanka bih hrvata.

(utorak, 11. avg 2009, 23:56) - anonymous [neregistrovani]

BL RS

Meni sad nije jasno zašto se Hrvati bune??! Pa sami su pristali na ovo, niko ih nije natjerao, sve su sami potpisali. To što su naknadnom pameću shvatili 15 godina kasnije da im to baš ne odgovara, nije naš problem. Oni uvijek imaju neki cilj, a to je u ovom slučaju razvrgavanje Dejtona. Ljubomorni su na RS i jedni i drugi. I da, nisu Hrvati tako ugroženi. Tamo gdje su oni u većini, niko drugi ne može da pisne. Kako su nam dobre komšije Hrvati vidimo ovih dana kada se obilježava stradanje Srba u Hercegovini, nešto ranije se obilježavalo kod nas u Krajini... U svakom slučaju, ne vjerujem nikome. Kako ste 1992. vezali zastave, sada ih lijepo razvežite. Nas niste ni tada zvali na party, pa nemojte ni sada.

(utorak, 11. avg 2009, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

Разлаз

posteno do boga,
ali kada vratite bih.posavinu ,to je etnicki bio vecinski hrvatski prostor,,,isto i vise kao sto je vojvodina u srbiji danas,,to se pravdom zove,glamoc,grahovo,,pripadaju srbima,tamo su i bili.

(utorak, 11. avg 2009, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

Разлаз

E moj prijatelju od tog tvog razlaza nema nista !
Bosna je samo jedna ,jedinstvena i samo takva je medjunarodno priznata drzava
Dok postale zemlje streme ka integraciji i pridruzivanju u Evropsku Uniju,mi jos uvek razmisljamo o nekakvim secesijama.

(utorak, 11. avg 2009, 20:40) - Bane [neregistrovani]

Разлаз

Slazem. Ovo je hrvatski problem. Mi smo resili svoj status u BiH. Mi ne bi trebali da se borimo za hrvatske stvari.

(utorak, 11. avg 2009, 18:26) - Zoran BL [neregistrovani]

Разлаз

Neka se oni dogovaraju medjusobno, a Srbe neka puste na miru. Mi imamo Republiku Srpsku, koju smo dobili poslije mnogo patnje i zrtava. Kada su retnih 90-tih vezali zastave i pljuvali po Srbima, nisu ,na njihovu zalost, razmisljali sta ce se desavati kasnije. Na Balkanu je to jednako propasti. Uvijek treba gledati 20 godina unaprijed i razmisljati o mogucim posljedicama onoga sto danas radimo. Sada neka se Hrvati ceskaju po glavi, i naravno neka traze svoj dio u BiH. A onda oni uz Hrvatsku, a mi uz Srbiju. Muslimanima neka ostane njihov dio, to nam i ne treba.

(utorak, 11. avg 2009, 18:16) - anonymous [neregistrovani]

Čvor

Izgleda da ste 1992. vezali zastave na "mrtvi" čvor,pa sad ne možete da razvežete.

(utorak, 11. avg 2009, 17:04) - anonymous [neregistrovani]

Разлаз

Хрвати договорите се са Србима и полаком да се разилазимо из Босне а они нека владају својим делом како хоће