Umro posle tuče sa vehabijama

Sukob grupe mladića sa vehabijama u Mostaru rezultirao smrću tridesetpetogodišnjeg Magdija Dizadarevića. Pojedini meštani tvrde da u tom naselju "ne može da se živi od vehabija".

Tridesetpetogodišnji Magdi Dizdarević preminuo je od povreda zadobijenih u tuči vehabija i grupe mladića u jednom kafiću u Mostaru. Osim njega, u tuči u mostarskom naselju Luka, povređena su još četvorica mladića, piše "Dnevni avaz".

"Dizdarević je preminuo jutros u sedam sati u Regionalnom medicinskom centru 'Dr Safet Mujić' u Mostaru", izjavio je šef hirurgije Braco Hajdarević, a prenosi sarajevski list.

Prema Hajdarevićevim rečima, Dizdarević je umro zbog teških telesnih povreda glave, frakture lobanje i krvarenja mozga.

Masovna tuča u kafiću, u mostarskom naselju Luka, dogodila se kada se grupa vehabija vraćala iz obližnje džamije. Pristalice vehabijskog pokreta sukobile su se sa mladićima koji su u obližnjem lokalu slavili završavanje snimanja u muzičkom studiju.

"Mladići su izašli na ulicu i posvađali se sa ovima iz džamije. Dvojica mladića su se potukla, nakon čega je nastala masovna tuča", rekla je jedna žena, koja zbog straha od mogućih pretnji nije želela da otkrije svoj identitet.

Niko u naselju Luka gde se dogodio incident, nije želeo javno da kaže šta se dešavalo, samo su kratko komentarisali da "u tom naselju  ne može da se živi od vehabija".

Saslušano više osoba

U kantonalnoj policiji saslušano je više osoba koje se dovode u vezu sa incidentom, izjavio je za Agenciju ONASA načelnik Kriminalističkog odeljenja te policije Miroslav Šutić.

Medžlis Islamske zajednice Mostar najoštrije je osudio napad na vernike koji se dogodio u noći 15. jula ispred Šarića džamije u Mostaru.

U Medžlisu najoštije osuđuju i tekstove u pojedinim medijima, koji su po "neproverenim i neslužbenim informacijama, prebacujući krivicu na 'vehabijski pokret', nastavili sa širenjem islamofobije i napada na islam i muslimane", navodi se u saopštenju Medžlisa, a prenosi "Avaz".

Stoga, Medžlis Islamske zajednice Mostar od nadležnih policijskih organa zahteva brzu i efikasnu istragu, a od Regulatorne agencije za komunikaciju i Veća za štampu da utvrde stepen odgovornosti svakog medija koji je izveštavao o tom događaju.

"Bosanskohercegovačku i svetsku javnost želimo da podsetimo da su se ispred Šarića džamije dogodile dve povezane tuče. Prva pre noćne molitve, koja ima isključivo karakter građanske odgovornosti, i druga, u kojoj je masa neobuzdanih mladića sačekala vernike ispred džamije posle molitve, u kojoj su teške povrede dobili uglavnom vernici i osobe koje su došle da smire situaciju", ističu u Medžlisu Islamske zajednice Mostar.

Iz te zajednice takođe podsećaju da su "u tom sramotnom činu učestvovale i neke osobe s debelim policijskim dosijeom, što su policijske službe prećutale u interesu istrage, a mediji u interesu stvaranja islamofobične atmosfere", piše sarajevski list.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво