Ekonomska saradnja Srbije i Hrvatske

Srbija i Hrvatska potpisale u Zagrebu sporazum o ekonomskoj saradnji, kojim se predviđa zajednički nastup na tržištima u regionu i Rusiji. Privrede dve zemlje usmerene su jedna na drugu, rekao Mlađan Dinkić. Ima prostora za još veću trgovinu, poručio Damir Polančec.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i vicepremijer Hrvatske i ministar privrede, rada i preduzetništva Damir Polančec potpisali su u Zagrebu sporazum o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Sporazum predviđa zajednički nastup i saradnju dve zemlje na tržištima u regionu, Rusiji i drugim tržištima.

Potpisivanju sporazuma prethodio je razgovor dvojice ministara, na kojem je bilo reči o konkretnim vidovima saradnje i razvije ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Naša saradnja u regionu jeste nešto što u uslovima globalne finansijske krize je čak i veća potreba nego u drugim vremenima, a pomoći će i jednima i drugima da lakše prođu krizu i da se sutra spremnije uključe u EU", kaže Dinkić.

Ministar kaže da su bez obzira na ratnu prošlost, privrede Srbije i Hrvatske usmerene jedna na drugu, dodajući da će tešnje povezivanje ekonomija dovesti do više posla, a time i veće trgovine.

Dinkić je Polančeca informisao o inicijativi da se srpska preduzeća koje imaju imovinu u Hrvatskoj i hrvatska koja imaju imovinu u Srbiji ne obeštećuju imovinom, nego kapitalom.

Rešavanje imovinskih potraživanja 

Ukazao je na slučajeve kada bi se preuzimanjem imovine preuzela samo aktiva, ali ne i obaveze, navodeći da bi preduzeća koja loše stoje dobijenu imovinu prodala kako bi došla do novca.

"Slučajevi preduzeća obe zemlje i njihovih imovinskih potraživanja rešavaće se korak po korak, po principu reciprociteta", rekao je Dinkić.

Polančec je naglasio da je robna razmena od 830 miliona evra u 2008. velika, ali da ima prostora za još veću trgovinu, dodajući da je u razgovorima postignuta saglasnost o saradnji u poljoprivredi i prehrambenoj industriji kao i izgradnji saobraćajne infrastrukture na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Dinkić i Polančec su se složili da je zakon o zaštiti domaćih proizvoda koji je doneo parlament BiH i kojim su povećane carine na robu iz Srbije i Hrvatske neprihvatljiv i protivan principima sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini, pogotovo u vremenu krize.

Oni su najavili da će reagovati na državni protekcionizam u BiH i preduzeti odgovarajuće mere.

Razvoj turizma  

Dinkić je pohvalio to što već dve godine funkcioniše avionska linija Beograd-Pula i ukazao na veliki interes gostiju iz Srbije da letuju u Istri, ali i interes "Jat ervejza" da se uvede sezonska avionska linija Beograd-Dubrovnik. 

Najavio je i skoro potpisivanje međudržavnog sporazuma o vazdušnom saobraćaju.

Polančec na naglasio da je prošle godine u Hrvatskoj boravilo 87.000 turista iz Srbije, koji su ostvarili 385.000 noćenja, i pozvao turiste iz Srbije da i ove godine dođu u Hrvatsku.

Dinkić i Polančec su se saglasili i oko mogućnosti da dug Železnica Srbije Hrvatskim železnicama iz ranijeg perioda bude vraćen u vagonima koji se proizvode u Srbiji, ako ispunjavaju hrvatske standarde.

Bilo je reči i o saradnji proizvođača auto delova i opreme dve zemlje kako bi postali snabdevači u proizvodnji automobila "fijat" u Kragujevcu.

Posle potpisivanja sporazuma Dinkić je prisustvovao ekonomskom forumu koji je održan u Hrvatskoj privrednoj komori.

Predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević rekao je da je zadovoljan robnom razmenom između dve zemlje, koja višestruko uvećana poslednjih godina, iako je "daleko ispod onoga što smo nekada imali, ali to je teško postići jer se sada radi o odvojenim ekonomijama".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво