Nema slovenačkih dozvola za stanovnike Kosova

Slovenija ograničila izdavanje dozvola za rad stanovnicima Kosova koji nemaju dozvolu za boravak u toj zemlji. Udruženja Albanaca u Sloveniji prete da će tražiti od Kosova da bojkotuje slovenačka preuzeća i proizvode.

Vlada u Ljubljani ograničila je izdavanje dozvola za rad predstavnicima malih preduzeća sa boravištem na Kosovu, koji nemaju dozvolu za boravak u Sloveniji i zabranila izdavanje stanovnicima Kosova novih dozvola za sezonski rad, izuzev u poljoprivredi i šumarstvu.

Ograničenje se odnosi i na "barske plesačice", čije će zapošljavanje biti ograničeno samo na one kojima za ulazak u Sloveniju nije potrebna viza, a koje će posao morati da rade samo na jednoj lokaciji.

Na ovaj potez Vlada se odlučila nakon brojnih upozorenja država sa šengenskog područja, posebno Švajcarske i Nemačke, da je naglo povećan broj stanovnika Kosova koji rade sa slovenačkim dozvolama i na crno. Problema ima najviše u Švajcarskoj, gde se dnevno obrađuje i po 15 slučajeva zloupotrebe.

Iako je sa slovenačkom dozvolom moguće slobodno kretanje na području država Šengenskog sporazuma najviše tri meseca, stanovnici Kosova boravak u Evropi produžavaju, nalaze posao i sklapaju bračne veze.

Prema pisanju ljubljanskog Dnevnika, stanovnicima Kosova je u slovenačkoj ambasadi u Skoplju od januara do marta ove godine izdato 3.600 dozvola za boravak, što je skoro jednako broju boravišnih dozvola koje su izdale sve ostale evropske države zajedno.

Na odluku Vlade Slovenije reagovala su udruženja albanskih građana sa Kosova u Sloveniji, koja su, osim ostalog, saopštila da će od Kosova zahtevati bojkot slovenačkih proizvoda i firmi.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво