Читај ми!

Salji Beriša, đonom u demokratiju

Nekadašnji premijer i predsednik Albanije, Salji Beriša, predvodio je grupu pristalica koje su razvalile ulaz u sedište demokrata u Tirani u pokušaju da preuzmu kontrolu nad najvećom opozicionom strankom u toj državi.

Jedan od Berišinih pristalica nogom je razvalio ulazna vrata, nakon čega su nekadašnji lider stranke i još nekoliko osoba ušli u prostoriju u kojoj albanske demokrate drže konferencije za novinare.

Beriša je odmah zatim upozorio glavnog rivala, Ljujzima Bašu, da "i ne pomišlja da ne poštuje" odluku demokrata, koje su na kontroverznom referendumu smenili Bašu sa čela partije.

Nekadašnji albanski premijer je akciju preuzimanja Demokratske partije pokrenuo nakon što su ga Sjedinjene Američke Države uvrstile na "crnu listu" zbog korupcije i podrivanja institucija u Albaniji.

Salji Beriša, koji je pre desetak godina bio jedan od miljenika administracija u Vašingtonu, besno je nakon odluke Stejt departmenta najavio da će, pred francuskim sudom, tužiti državnog sekretara Entonija Blinkena za klevetu.

Svega dan ranije, Berišine pristalice su u Tirani protestovale zbog posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića i inicijative "Otvoreni Balkan". Tom prilikom su pokušali da zapale zastavu Srbije.

U nemogućnosti da ozbiljnije naudi Sjedinjenim Državama, Beriša se okrenuo unutrašnjoj politici, pa je sredinom decembra okupio pristalice unutar Demokratske partije i smenio Ljujzima Bašu, koji je, zauzvrat, iz partije izbacio članove koji su prisustvovali skupštini koju je sazvao njegov rival.

Haos u redovima najveće albanske opozicione stranke nastavljen je i posle upada Berišinih pristalica u sedište partije, jer je nekoliko prostorija dalje, Baša održao sastanak sa svojim pristalicama.

Osim pristalica Bašine struje, u tom delu zgrade bilo je prisutno i nekoliko telohranitelja.

Baša je rivala optužio da je u prostorije stranke upao uz pomoć članova porodice i kriminalaca za kojima je u Velikoj Britaniji raspisana poternica.

"To nas neće odvratiti od borbe za narod", rekao je Baša.

"Našu revoluciju ništa ne može zaustaviti", odgovorio je Beriša.

Od pojave Edija Rame na albanskoj političkoj sceni, demokrate su tri puta zaredom poražene na parlamentarnim izborima.

Posle serije Berišinih političkih ispada, Stejt department je ocenio da retorika bivšeg albanskog premijera pokazuje da želi da zaštiti sebe, članove porodice i političke saveznike na štetu nezavisnih istraga i borbe protiv korupcije.

Osim Saljija Beriše, ovim aktom ulazak u SAD zabranjen je njegovoj supruzi Ljiri Beriša, sinu Škeljzenu i ćerki Argiti Beriši Maltezi.

Beriša je, takođe, optužio Blinkena da je "bez upozorenja i na neočekivan, skandalozan način izneo lažne optužbe".

Nekadašnji predsednik i premijer Albanije je rekao i da "ne postoji osoba u Albaniji i van nje koja ga može povezati sa bilo kakvom korupcijom".

Salji Beriša je bio albanski premijer tokom potpunog raspada države 1997. godine, koji je usledio posle propasti piramidalnih štedionica i anarhije koja je nastala pošto je iz vojnih arsenala poharano oko 700.000 komada oružja i oko milijardu metaka.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се