Читај ми!

Албанија, Саљи Бериша против Стејт департмента

Некадашњи председник и премијер Албаније Саљи Бериша оптужио је државног секретара САД Ентонија Блинкена за клевету, дан пошто му је шеф Стејт департмента забранио улазак у Америку због ”корупције и подривања демократије”.

Саљи Бериша, један од најмоћнијих албанских политичара у последње три деценије, најавио је да ће пред француским судом тужити државног секретара Ентонија Блинкена за клевету, пошто му је дан раније шеф Стејт департмента забранио улазак на територију САД.

"Овластио сам свог адвоката у неутралној и цењеној земљи као што је Француска да тужи господина Блинкена за клевету", рекао је Бериша на конференцији за новинаре у Тирани.

Свега 24 сата раније, Блинкен је обзнанио да је Бериши и његовој породици забрањен улазак у САД због корупције, злоупотребе јавних фондова и подривања демократије.

Стејт департмент је навео да Беришина реторика показује да жели да заштити себе, чланове породице и политичке савезнике на штету независних истрага и борбе против корупције.

Осим Саљија Берише, овим актом, улазак у САД забрањен је његовој супрузи Љири Бериша, сину Шкељзену и ћерки Аргити Бериши Малтези.

Бериша је, такође, оптужио Блинкена да је "без упозорења и на неочекиван, скандалозан начин изнео лажне оптужбе".

Некадашњи председник и премијер Албаније је рекао и да "не постоји особа у Албанији и ван ње, која га може повезати са било каквом корупцијом".

Саљи Бериша је био албански премијер током потпуног распада државе 1997. године, који је уследио после пропасти пирамидалних штедионица и анархије која је настала пошто је из војних арсенала похарано око 700.000 комада оружја и око милијарду метака.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво