Džaferović: Vučić da se ogradi od Dodika

Vučić treba da se ogradi od Milorada Dodika, poručuje se u reagovanjima iz Sarajeva na današnji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz Crne Gore i BiH, među kojima je bio i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentarisao je današnji sastanak u Beogradu porukom da Milorad Dodik bez potrebe ide u Beograd, jer će se, kako navodi, o pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine odlučivati isključivo u Bosni i Hercegovini.

"Umesto što bez potrebe diže tenzije u BiH i regionu, bolje bi mu bilo da se okrene poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH, i da deblokira rad državnih institucija", naveo je Džaferović, prenosi sarajevski portal Vijesti.

On prigovara i da je zabrinjavajuće "blaga i neutralna reakcija predsednika Srbije Vučića na današnji Dodikov istup, kao i na ranije istupe".

"Ako Vučić zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao što tvrdi, onda i Dodiku i svima oko Dodika mora jasno reći da je secesija nemoguća, da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, a institucije države Bosne i Hercegovine ne smeju blokirati, naveo je Džaferović.

Iz stranke SDA je saopšteno "da su pretnje Dodika secesijom, izrečene u Beogradu u prisustvu patrijarha SPC-a i predsednika Srbije, ponovo prošle bez jasnog i nedvosmislenog ograđivanja zvaničnog Beograda od politike usmerene protiv Bosne i Hercegovine, što mnogo toga govori".

Ako Srbija, kako tvrdi njen predsednik, zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, onda je krajnje vreme da Vučić sa reči pređe na dela, navodi se u saopštenju, preneo je sarajevski portal.

Dodaju da SDA nikada neće pristati na Dodikove ultimatume i da bi on morao da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH i da deblokira državne institucije, jer, kako tvrde, kriza koju je ponovo prouzrokovao, najviše štete će naneti upravo njemu i entitetu RS.

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво