Вучић: Србији неопходан мир више од свега

Председник Александар Вучић рекао је након састанка са представницима Срба из региона да се Србија налази пред великим политичким искушењима у тренутку када јој је економија најснажнија. Оно што нам је данас потребно је да будемо јединствени у најпунијем смислу речи, истакао је патријарх Иринеј.

Представници Срба из Црне Горе и Републике Српске разговарали су у Београду с председником Србије и патријархом Иринејом.

Председник Александар Вучић је, честитајући Дан државности, рекао да су се окупили на Сретење да би саслушали једни друге.

"Србија се налази пред великим политичким искушењима у тренутку када је економија најснажнија. Само мађарска економија може да се мери са српском по расту", каже Вучић.

Уз прихватање порука патријарха о неопходности јединства и солидарности, увек смо били уз свој народ и у РС и у Црној Гори, каже председник.

Према његовим речима, Србији је неопходан мир више од свега.

"Показао сам да је потребно време да оснажимо Србију, да имамо више деце. Морамо стратешки да водимо рачуна о томе", упозорава Вучић.

Није, како истиче, ни кукавица ни плашљивац. "Моја молба је да пре свега водимо рачуна да је највећи успех Србије колико дуго може да се чува мир", каже председник.

"Бићемо уз свој народ и то се не доводи у питање", истакао је Вучић.

Молба Додику да све ради кроз институције

Истакао је да разуме бојазан српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и председнице РС Жељке Цвијановић, и да разуме шта значи удар на идентитет и имовину Републике Српске.

Додик га је, како наводи, обавестио да се ради на томе да се Републици Српској касније одузму и шуме и воде и вртићи.

Међутим, замолио је Додика да све раде правно, кроз институције, без било какве дестабилизације ширег региона.

"Нема сумње да је неправедно то што се ради српском народу", истакао је председник и додао да ни Харадинај није сам уводио таксе, већ је било и оних у међународној заједници којима то није сметало.

"Избећи опасност да сви оптужују Србију"

Нагласио је да се мора избећи опасност да сви оптужују Србију.

Упитао је и како је Београд крив за таксе, за доношење закона у Црној Гори, и за оно што се збива око Уставног суда у БиХ.

"Нећемо дозволити да окриве Србију и српски народ. Наставићемо да подржавамо Републику Српску, која никада није имала такву подршку какву има данас. Наставићемо да подржавамо народ у Црној Гори кроз све институције међународне заједнице. Борићу се да сачувамо мир и стабилност", нагласио је председник.

Патријарх Иринеј: Неопходно јединство 

Патријарх Иринеј је након састанка рекао да тражимо путеве и начине да кажемо ко смо.

"Оно што нам је данас потребно је да будемо јединствени у најпунијем смислу речи, нисмо велики народ и можемо да опстанемо само ако останемо јединствени у добру", истакао је патријарх Иринеј.

То ће нам помоћи и данас, каже патријарх, када многе наше комшије и моћници на нас гледају посебним погледом и имају посебну претпоставку о нама.

"Наше је да се покажемо какви смо. Само јединство, памет и ум може учинити да се одупремо многим искушењима и да сачувамо наш народ, који ће остати на огњиштима својих предака", указао је Иринеј.

"Надамо се да ћемо из многих неприлика својом памећу, јединством и слогом изаћи на прави пут и будемо достојни наследници наше културе", закључио је патријарх Иринеј.

Додик: Пређена црвена линија

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да се одлуком Уставног суда БиХ зашло у имовину РС и то након неколико пресуда да имовина припада ентитетима.

"Тиме је пређена црвена линија и то подржавају западне земље", истакао је Додик и додао да је Вучића упознао са детаљима.

Истакао је да неће учинити ниједни меру да уруши стабилност и да РС има институционалне механизме да заштити своја права.

"Народ ће одлучити. Тражићемо да се путем одлуке народа и референдума, без обзира на то колико су нам то оспоравали, одлучи о статусу Републике Српске", поручио је српски члан Председништва БиХ.

Мандић: Снага српске солидарности у Црној Гори

Председник Нове српске демократије Андрија Мандић рекао је да су представници Срба из Црне Горе задовољни састанком.

"Много смо срећни што је и данас констатовано да је снага српске солидарности своје најлепше лице показала након ових дешавања у Црној Гори", рекао је Мандић.

Захвалио је свима онима који су заједно са њима стали раме уз раме.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара