Cvijanović: Razgovor je najbolja opcija, ali ne možete pričati sami sa sobom

Problem BiH je to što predstavnici tri konstitutivna naroda nikada nisu čak ni seli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rešavali, izjavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Povodom izjave predsednika SDA Bakira Izetbegovića da neće prihvatiti uslovljavanje koje dolazi iz Republike Srpske koja traži odlazak sudija iz Ustavnog suda BiH, Cvijanovićeva kaže da ako je tako rekao, onda je njen jedini odgovor: "Žao mi je, opet se nismo razumeli".

"Mi želimo da uredimo sistem koji će biti dobar za sve, ali ako je Bošnjacima potrebna država koja će biti po meri jedino Bošnjacima, onda smo se još manje razumeli. Problem ove države i jeste u tome što predstavnici tri naroda nikada nisu čak ni seli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rešavali", navela je Cvijanovićeva u intervjuu za Srnu, prenela je RTRS.

Prema njenim rečima, dva su objašnjenja za to: prvo je da su Bošnjake stranci razmazili i lakše im je, kaže, da otrče u neku ambasadu i iskukaju se nego da sednu sa partnerima i da razgovaraju.

Jer, onda se, kaže, mora nešto i uraditi, a ako se plače, onda će neko drugi odraditi posao.

"Drugo objašnjenje je da je uplitanje stranog faktora često bilo kontraproduktivno. Nekada mi deluje da je njima draže da budu posrednici i prenose poruke među nama nego da ohrabre unutrašnji dijalog. To je jedna loša stara navika. Ne može takva država uspeti. Zamislite, četvrt veka neko posreduje među predstavnicima naroda jer oni nisu kadri sami da sednu i da razgovaraju", navela je predsednika Republike Srpske.

Što se tiče bošnjačkih partija, Cvijanovićeva kaže da njima odgovara da strane sudije donose odluke koje odgovaraju njihovim političkim ambicijama i prekrajaju ustavni sistem umesto da štite ustavnost.

Upitana kako onda da se priča o budućnosti ako 25 godina u BiH nije moguće da se bar sedne i razgovara, Cvijanovićeva kaže da je to očito teško.

"Ako je budućnost dogovor, onda je ima, ako je maltretiranje jednih od drugih ili od međunarodnog faktora, onda je nema. Što se mene tiče, razgovor je uvek prva i najbolja opcija, ali ne možete pričati sami sa sobom...", rekla je Cvijanovićeva.

Ranije danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je "Republika Srpska krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka". 

Predstavnici Republike Srpske juče su u zajedničkim institucijama obustavili rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu.

Tim povodom predsedavajući Doma naroda Dragan Čović je rekao da je davno bilo vreme da strane sudije odu iz Ustavnog suda, ali da je za to potreban konsenzus. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво