Linta: Varvarski napadi na pravoslavne hramove u Sarajevu

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije je osudio varvarske napade na pravoslavne hramove Svetog Save i Svetih apostola Petra i Pavla u Sarajevu.

"Obijanje, pljačkanje i skrnavljenje navedenih pravoslavnih hramova nije ništa novo i samo su jedan od mnogobrojnih anticivilizacijskih napada na objekte Srpske pravoslavne crkve u tom gradu koji traju od završetka rata", izjavio je Linta.

Linta je saopštenju za javnost naveo da brojne činjenice pokazuju da je u pitanju kontinutitet rušilačke kampanje i namera potpunog zatiranja viševekovnog postojanja srpskog naroda u Sarajevu, a malobrojnim Srbima se šalje otvorena poruka da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele.

Linta je pozvao međunarodnu zajednicu i njene predstavnike u Bosni i Hercegovini da konkretno reaguju i zaštite pravoslavne hramove i malobrojne Srbe u Sarajevu i Federaciji BiH.

"Nekažnjeno skrnavljenje pravoslavnih hramova samo je jedan u nizu dokaza da je mit o multietničkom Sarajevu bezočna laž i izmišljotina i da je cilj bošnjačke politike bio proterivanje preko 150.000 sarajevskih Srba, a nakon rata sistematsko cementiranje etničkog čišćenja", zaključio je Linta.

Nakon provale i pljačke Hrama Svetog Save u ilidžanskom naselju Blažuj uoči pravoslavne Nove godine, oskrnavljen je i kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla u hadžićkom naselju Osenik. Za samo tri dana to je drugi slučaj napada na pravoslavne bogomolje u Sarajevu.

broj komentara 0 pošalji komentar