Нови напад на православне богомоље у Сарајеву

Након провале и пљачке Храма Светог Саве у илиџанском насељу Блажуј уочи православне Нове године, оскрнављен је и комплекс Цркве Светих апостола Петра и Павла у хаџићком насељу Осеник, преноси РТРС. За само три дана, то је други случај напада на православне богомоље у Сарајеву.

Док је полиција тражила "непознате" пљачкаше Храма у Блажују, проваљен је и црквени комплекс у Осеник, ни двадесет километара даље.

На црквеном дому разваљена су врата, део ситног инвентара је отуђен. Други испретуран.

"Као људи хришћани заиста смо узнемирени и потресени. Пред велике хришћанске празнике Крстовдан и Богојављење и када дочекујемо празник Светог Јована Крститеља, ми смо опет имали проблем. Опет имамо вандале, опет имамо провале", прича Дарко Даниловић, парох блажујски и администратор пазарићки.

Изграђен у 19. веку, Храм Светих апостола Петра и Павла у протеклом рату голготу је "проживљавао" заједно са верујућим народом Пазарића и Тарчина. Од 2007. почели су са обновом богомоље, преноси РТРС.

Ова православна богомоља као и готово све у сарајевској котлини небројено пута била је мета напада и скрнављења.

Паљена су јој врата, разбијана стакла, уништаван олтар. На улазу у цркву однедавно су блиндирана врата, на црквеним прозорима челичне "решетке".

"Ми смо овде немоћни. Једино што можемо је уздати се у полицију и надлежне институције са врха државе које би требало да поведу више рачуна. А овај пут позивамо да се све службе, све агенције укључе", апелује парох Даниловић.

Душан Шеховац, председник Удружења "Истина и правда", каже да оваквим игнорантским односом само руше БиХ, врше дезинтеграцију Босне и Херцеговине, повећавају међуетничку дистанцу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво