SPC najavljuje da će se obratiti Ustavnom sudu, Podgorica da zakon neće biti povučen

Litijama i molebnima narod u Crnoj Gori, Srbiji i regionu daje podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima, nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Vlast u Podgorici poručuje da zakon neće biti povučen.

Proteste zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković vidi kao orkestriranu kampanju protiv Crne Gore.

Podvlači da Zakon neće biti povučen, ali da je Vlada spremna da razgovara o temeljnom ugovoru sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom.

"Prvi put imamo neskriveno mešanje državnih organa Srbije i pojedinih funkcionera u unutrašnje stvari Crne Gore. Ono što postaje sada jasno, jeste da se protesti koje pod navodnicima organizuje SPC, koriste kao negacija državnog bića Crne Gore, državnog identiteta Crne Gore i na kraju krajeva, Crne Gore kao nezavisne države", naveo je Bošković.

Srpska pravoslavna crkva veruje da će Ustavni sud, ako bude odlučivao u skladu sa zakonom, sporne odredbe Zakona proglasiti neustavnim.

"Pravni tim ljudi sa sveštenstvom radi na pripremi onog što je tekst inicijative za ocenu ustavnosti ovog zakona i verujem da će ona uskoro biti predata Ustavnom sudu. To prirodno dolazi kao prvi korak, kada se govori o daljim koracima, svaki dalji korak znači da nema koraka nazad", kaže Vladimir Leposavić, član Pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske.

U pravnom timu Mitropolije navode da postoji mogućnost i da se u spor uključi i država Srbija kao i da se iskoriste i drugi pravni mehanizmi uključujući i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

I u Predsedništvu Srbije o Crnoj Gori

Crna Gora bila je i tema razgovora u Predsedništvu Srbije.

"Podržali smo zalaganje SPC za očuvanje svetinja u Crnoj Gori. Verujemo da će takva vrsta dogovora biti postignuta", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Milorad Dodik je rekao da neće oklevati u tome da imovina bude zaštićena na način na koji to međunarodni propisi dozvoljavaju.

U međuvremenu, lideri opozicionog Demokratskog fronta uputili su otvoreno pismo šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici, u kojem navode da očekuju od Brisela da se uključi:

"EU se često oglašavala 'oko nekih realno manje važnih tema', te očekujemo da će "odmah reagovati na krizu koja može izazvati haos u regionu, na evidentna i brutalna kršenja ljudskih i vjerskih prava, diskriminaciju, ukidanje političkih i medijskih sloboda i hapšenje čitavog opozicionog poslaničkog kluba."

Tokom dana i reakcije vlasti na govor mitropolita Amfilohija posle litije u Tivtu u kom je naveo da, ako se ne ukloni sporni Zakon, treba da padne Vlada.

U saopštenju navode da se Vlada bira voljom narodnih predstavnika u Parlamentu i da se "nijedna nije birala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи