Влада Црне Горе: Власт се не бира и не руши на литијама

Реагујући на изјаву митрополита Амфилохија, Влада Црне Горе саопштила је да се ниједна власт није бирала на литијама и додала да је спремна на дијалог.

У саопштењу се наводи да је митрополит Амфилохије рекао на синоћној литији у Тивту да црногорску владу треба срушити ако не повуче Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, преноси РТЦГ.

"Подсећамо митрополита да се Влада бира у Парламенту вољом представника народа изабраних на демократским изборима, а посебно да се ниједна Влада није бирала нити ће бити рушена на литијама, било којим поводом", наводи се у саопштењу.

Из Владе Црне Горе напомињу да је то забрањено Уставом, а деловање цркве одвојено од државе.

"Па ће и Влада и сви државни органи одлучно стојати на позицији одбране Устава и закона, и на њима заснованог поретка", наводи се у реаговању.

Ниједан закон, како је саопштено, па макар не био ни одличан ни врло добар – не уводи безакоње него ред и поредак у некој области друштвеног живота.

"Стога још једном подсјећамо и грађане, и вјернике, и свештенство - да управо ријеч Божија заповиједа да се вјерник моли за власт у оном мјесту гдје живи да би због општег добра и њему било добро. По православном учењу - ко се противи закону, противи се и Божјем поретку", наводи се у саопштењу.

Из црногорске Владе поручују да жале што и овом изјавом митрополит Амфилохије још једном показује да се не држи Устава већ неодрживе позиције да је црква изнад државе иако је Црна Гора демократска и секуларна држава. "За очекивати је да буде вјерски поглавар којег управо ова Влада држи за свог легитимног саговорника".

Поручује се да Влада Црне Горе остаје посвећена дијалогу са Митрополијом црногорско-приморском ради пуног разумевања закона, његове боље имплементације и стварања услова за потписивање темељног уговора.

"Најмање толико очекујемо и од митрополита Амфилохија", закључује се у саопштењу.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

Cisto kao suza!

U saopštenju se navodi da je mitropolit Amfilohije rekao na sinoćnoj litiji u Tivtu da crnogorsku vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, prenosi RTCG.

Sta tu ima nejasno? Mitropolit je u pravu (kao i uvek).

(петак, 17. јан 2020, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

Evo mene

Niti vjernika niti velikosrbina.....Molim RTS d pusti snimke Mile Đukanovica iz 90tih...kada se kleo u Srpstvo ..Kosovo i borbu za slobodu......Zar treba ista dodati ili oduzeti......???Pare i vlast....mjenjaju ljude....bilo i bice

(петак, 17. јан 2020, 21:11) - Воронцов [нерегистровани]

Власт се бира и успешном крађом гласова

И када покраду гласове и када све саберу власт је најчешће изабрана од мањине народа.Али таква власт се понаша као да за сваки свој поступак има 100% подршку народа. и то без ограничења и без могућност промене воље бирача.

(петак, 17. јан 2020, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

Kazu da je CG sekularna drzava????

Pa kad je CG sekularna i demokratska drzava zasto otima imovinu SPC?U drugim drzavama Vlade pomazu vjerske zajednice,a samo u CG bi Vlada da otima od crkve. I samo je to razlog sto je narod izisao na ulice da brani pravo i pravdu od nenarodne Vlade CG.I treba rusiti Vladu ako se ne dozove pameti i ne ponisti necivilizovani zakon o otimanju imovine SPC.Jer,demokratija,na koju se pozivaju, znaci vladavinu naroda,gospodo Milogorci,a ne pojedinaca kao sto je slucaj u CG.

(петак, 17. јан 2020, 20:27) - FORum LIvii [нерегистровани]

dvosmerna ulica

Влада Црне Горе: Власт се не бира и не руши на литијама
Ali i crkva se ne formira u policiskoj stanici niti rusi zakonima u Skupstini !!!

(петак, 17. јан 2020, 20:21) - Vlado Crne Gore! [нерегистровани]

Na silu izmišljate

i novu naciju i novu crkvu. Braću dijelite i mislite da će te opstati. Okrenuli ste i mnoge što su glasali za vas protiv vas. Okrećete se protiv Njegoša, protiv svoje istorije...To ne ide tako Ja jesam "đetić" i jesam i Crnogorac ali sam Srbin i ne želim nikakvu CPC-u. Nijeste dobro učinili sa ovakvim nakaradnim zakonom. Ne može se ništa na silu.

(петак, 17. јан 2020, 19:59) - A.Semjonov [нерегистровани]

Svet se pokrenuo

Vox populi vox Dei
Glas naroda je glas Božiji!

(петак, 17. јан 2020, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

@ Radi se o necivilizacijskom i diskriminatorskom zakonu!!!

zakon o slobodi vjeroispovjesti ne sadrzi diskriminaciju , samo ime zakona ti to kazuje.

(петак, 17. јан 2020, 19:56) - Darko [нерегистровани]

Demokratija

Nije vlast ta koja odlučuje, već narod koji je birao. To se zove demokratija, dragi CG

(петак, 17. јан 2020, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

ха

Ако је Црна Гора демократска држава, ја сам цар Црне Горе.