Влада Црне Горе: Власт се не бира и не руши на литијама

Реагујући на изјаву митрополита Амфилохија, Влада Црне Горе саопштила је да се ниједна власт није бирала на литијама и додала да је спремна на дијалог.

У саопштењу се наводи да је митрополит Амфилохије рекао на синоћној литији у Тивту да црногорску владу треба срушити ако не повуче Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, преноси РТЦГ.

"Подсећамо митрополита да се Влада бира у Парламенту вољом представника народа изабраних на демократским изборима, а посебно да се ниједна Влада није бирала нити ће бити рушена на литијама, било којим поводом", наводи се у саопштењу.

Из Владе Црне Горе напомињу да је то забрањено Уставом, а деловање цркве одвојено од државе.

"Па ће и Влада и сви државни органи одлучно стојати на позицији одбране Устава и закона, и на њима заснованог поретка", наводи се у реаговању.

Ниједан закон, како је саопштено, па макар не био ни одличан ни врло добар – не уводи безакоње него ред и поредак у некој области друштвеног живота.

"Стога још једном подсјећамо и грађане, и вјернике, и свештенство - да управо ријеч Божија заповиједа да се вјерник моли за власт у оном мјесту гдје живи да би због општег добра и њему било добро. По православном учењу - ко се противи закону, противи се и Божјем поретку", наводи се у саопштењу.

Из црногорске Владе поручују да жале што и овом изјавом митрополит Амфилохије још једном показује да се не држи Устава већ неодрживе позиције да је црква изнад државе иако је Црна Гора демократска и секуларна држава. "За очекивати је да буде вјерски поглавар којег управо ова Влада држи за свог легитимног саговорника".

Поручује се да Влада Црне Горе остаје посвећена дијалогу са Митрополијом црногорско-приморском ради пуног разумевања закона, његове боље имплементације и стварања услова за потписивање темељног уговора.

"Најмање толико очекујемо и од митрополита Амфилохија", закључује се у саопштењу.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво