Šta može Zapadni Balkan da očekuje od hrvatskog predsedavanja EU

Zajedničkom sednicom hrvatske vlade i Evropske komisije i formalno je obeleženo hrvatsko predsedavanje Savetu Unije. Predsednica komisije Ursula fon der Lajen i hrvatski premijer Andrej Plenković još jednom su istakli da će jedan od prioriteta biti afirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Hrvatska je poslednja ušla u zajednicu čija je himna Oda radosti. Sedam godina kasnije uz nju obeležava prvo predsedavanje. 

Hrvatska je pionir, a i evropski komesari tek su započeli mandate. Otuda je zajednički izazov.

"Pažljivo sam slušala prioritete hrvatskog predsedavanja i mogu reći da su vaši prioriteti i naši. Naš uspeh zavisi od vašeg", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Uspeh će meriti u narednih šest meseci. Na agendi su dovršetak Bregzita, dogovori o klimi, budžetu Unije, ali i o proširenju EU. Posvećenost poslednjem, Zagreb pokazuje organizacijom samita u maju.

"Otvorili smo za nas važnu temu, to je pitanje perspektive proširenja država nama susednih zemalja. Želimo da, 20 godina posle zagrebačkog sastanka na vrhu, unesemo novu dinamiku", poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković. 

Predsednica Evropske komisije smatra da su naredni meseci posebno važni za odnose Unije za Zapadnim balkanom. 

"Znamo da možemo računati na Hrvatsku, koja je veliki zagovarač te teme. Uskoro ćemo izneti predlog nove metodologije proširenja, ali sam uverena da to ne bi trebalo da spreči pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. One su ispunile kriterijume, a mi moramo da ispunimo svoje obećanje", navela je Ursula fon der Lajen. 

Unija razmišlja i globalno, pa je evropski i hrvatski vrh danas bio nepotpun.

"Videli ste da su u Brisel otišli i gospodin Borelj i gospodin Grlić Radman na izvanredni sastanak Vijeća za vanjske poslove, gdje će se raspraviti pozicija EU u vezi sa situacijom u Iraku i Iranu", rekao je Plenković. 

Poklapaju se potezi i sa sloganom hrvatskog predsedavanja – "Snažna Evropa u svetu punom izazova". Preuzela ga je od Finske, a 1. jula predaće ga Nemačkoj.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво