Šta može Zapadni Balkan da očekuje od hrvatskog predsedavanja EU

Zajedničkom sednicom hrvatske vlade i Evropske komisije i formalno je obeleženo hrvatsko predsedavanje Savetu Unije. Predsednica komisije Ursula fon der Lajen i hrvatski premijer Andrej Plenković još jednom su istakli da će jedan od prioriteta biti afirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Hrvatska je poslednja ušla u zajednicu čija je himna Oda radosti. Sedam godina kasnije uz nju obeležava prvo predsedavanje. 

Hrvatska je pionir, a i evropski komesari tek su započeli mandate. Otuda je zajednički izazov.

"Pažljivo sam slušala prioritete hrvatskog predsedavanja i mogu reći da su vaši prioriteti i naši. Naš uspeh zavisi od vašeg", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

Uspeh će meriti u narednih šest meseci. Na agendi su dovršetak Bregzita, dogovori o klimi, budžetu Unije, ali i o proširenju EU. Posvećenost poslednjem, Zagreb pokazuje organizacijom samita u maju.

"Otvorili smo za nas važnu temu, to je pitanje perspektive proširenja država nama susednih zemalja. Želimo da, 20 godina posle zagrebačkog sastanka na vrhu, unesemo novu dinamiku", poručio je premijer Hrvatske Andrej Plenković. 

Predsednica Evropske komisije smatra da su naredni meseci posebno važni za odnose Unije za Zapadnim balkanom. 

"Znamo da možemo računati na Hrvatsku, koja je veliki zagovarač te teme. Uskoro ćemo izneti predlog nove metodologije proširenja, ali sam uverena da to ne bi trebalo da spreči pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. One su ispunile kriterijume, a mi moramo da ispunimo svoje obećanje", navela je Ursula fon der Lajen. 

Unija razmišlja i globalno, pa je evropski i hrvatski vrh danas bio nepotpun.

"Videli ste da su u Brisel otišli i gospodin Borelj i gospodin Grlić Radman na izvanredni sastanak Vijeća za vanjske poslove, gdje će se raspraviti pozicija EU u vezi sa situacijom u Iraku i Iranu", rekao je Plenković. 

Poklapaju se potezi i sa sloganom hrvatskog predsedavanja – "Snažna Evropa u svetu punom izazova". Preuzela ga je od Finske, a 1. jula predaće ga Nemačkoj.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 12. jan 2020, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

Nije realno

Pobogu, zar je to stvarno toliko bitno!? Potpuno marginalna stvar pred veliki sukob koji dolazi.

(subota, 11. jan 2020, 09:41) - Јован [neregistrovani]

ништа

Подметанје,лаганје,пљување,шиканирање,иживљављање,отимање,вређање,опструкцију ,дакле ништа што није већ виђено.

(subota, 11. jan 2020, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

Kako mama kaze

Nista Hrvatska nece odlucivati, mozda imati samo drveni cekic u rukama. Savjet Evrope broji 28 clanova, parlament 751 i da se oni nesto dogovore. Nesto kao SKJ, dobiju se materijali, ko stigne procita, kobajagi (3 minute) diskutuje i dizi ruku (pritisni dugme), prihvaceno.

(subota, 11. jan 2020, 09:04) - anonymous Petar [neregistrovani]

Nista novo

Hrvatska je u EU beznacajna zemlja i oni ce raditi sto im se naredi.

(subota, 11. jan 2020, 08:48) - milan lala [neregistrovani]

Srbija i EU

Srbija nista ne ocekuje od Hrvatskog presedavanja EU i sigurno nece ispunjavati hrvatske zelje . Jedno je podrska naroda/ Srba reformi drzave Srbije po EU -standardima a drugo je clanstvo . Srbi ne zele clanstvo Srbije u EU i to ce na referendumu pokazati . Mi Srbi ne pristajemo da nam tudjina komanduje ( Brisel / Berli ) sta smemo sta ne smemo , s kim smemo s kim ne smemo.

(subota, 11. jan 2020, 08:46) - Mica Bor [neregistrovani]

Sreca da je prolazna

Od njih samo uzdrzanu podrsku , sreca da im je ta funkcija protokolarna !

(subota, 11. jan 2020, 08:34) - DD. [neregistrovani]

subota.11.1.2020

Milanović i Kitarović svesu rekli u predizbornoj kampanji,šta misle o Srbiji.Al niko ih ništa nepita onisu samo marijoneta.

(subota, 11. jan 2020, 06:10) - Stefan [neregistrovani]

Sve najgore

Zapadni balkan može od hrvata da dobije sve najgore. Hvala bogu pa je samo 6 meseci

(petak, 10. jan 2020, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

Hrvatska zna

da ce bas ona najvise provitirati od tog prosirenja pa ce se potruditi da blagovremeno obezbedi sto povoljniji privredni teren za buducnost.

(petak, 10. jan 2020, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

Veliko nista

Nista, a Srbija nista na kvadrat.Takva je klima kod nas u RH Jedno govore, drugo misle, trece rade.