Biković: Podvig boraca Srpske obavezuje na jedinstvo

Borci Republike Srpske učinili su podvig dajući svoje živote za slobodu i istinu i doprineli vaskrsenju celog srpskog naroda, rekao je u Banjaluci glumac Miloš Biković. Snagu da stoji na braniku pravoslavlja, srpskom narodu daje duh svetosavlja, koji se osim liturgijom neguje i kulturom, rekao je Biković.

Biković je istakao da taj podvig obavezuje srpski narod na jedinstvo, te danas sa Srbima iz Republike Srpske slave ne samo Srbi iz Beograda, Novog Sada, Vršca, Niša, nego i iz Moskve, Čikaga, Beča, Sidneje i svih drugih mesta u kojima žive.

"Braneći Srpsku, vi ste branili srpstvo, a braneći Kosovo i Metohiju, te Srpsku crkvu u Crnoj Gori ne branimo crkvena zdanja, nego svoj integritet, pravo na život, branimo svoj duh", rekao je Biković, obraćajući se gostima u Banjaluci na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Republike.

On je rekao i da je skupa bila istorija srpskog naroda, da bi se sada tek tako predala i tek tako zaboravila, prenosi RTRS.

"Biti Srbin nikada nije bilo lako, a danas je kao nikada do sada jasno da se srpski narod nalazi na braniku pravoslavlja", rekao je Biković.

Prema njegovim rečima, snagu da stoji na braniku pravoslavlja, srpskom narodu daje duh svetosavlja, koji se osim liturgijom neguje i kulturom.

"Kada napustimo duh svetosavlja, mi se gušimo u dekadenciji i primitivizmu i korupciji. Bez tog duha, njegovanog duhovnošću i kulturom, mi kao i da ne ličimo na Srbe. Taj duh nije rezervisan samo za pravoslavne Srbe, nego i za našu braću muslimane, katolike i Jevreje, kao i za sve one koji u miru i ljubavi žele sa nama komad neba", rekao je Biković.

"Sveti Sava uvek se vraćao u otačastvo"

Istakao je značaj održavanja sećanja na život i rad Svetog Save, koji je, kao i mnogi mladi danas koji odlaze iz svoje zemlje u potrazi za znanjem ili materijalnim statusom, otišao iz Srbije u Svetu Goru, ali se uvek vraćao u otačastvo, izdižući Srpsku crkvu na viši nivo, dok joj nije obezbedio i samostalnost.

Biković je napomenuo da danas svetosavski duh osvetljava otačastvo koje Srbi nose sa sobom u svim seobama i odlascima, da bi ga sačuvali i da bi mu se mogli vraćati, te obnavljati i njega i sebe.

"Ugrađen je taj duh i u temelje Republike Srpske, jer svetosavlje je uporište našeg identiteta", rekao je Biković.

Napomenuo je da Srbi rasijani po svetu mogu da budu velika pretnja za opstanak srpskog naroda, ali i njegova snaga.

"Ako razvijemo platformu i omogućimo tim ljudima da doprinesu svojoj zemlji, te da u njima razvijemo stvaralački i državotvorni duh, upravo to može biti naša prednost u njihovom odlasku. Ono što treba da im pružimo je duševna hrana - kultura", rekao je Biković.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво