Обележавање Дана РС – дефиле, свечана академија, одликовања

Низом манифестација обележава се 9. јануар – Дан Републике Српске. Додељена су одликовања заслужним институцијама и појединцима. У Бањалуци, патријарх Иринеј служио је литургију у Храму Христа Спаситеља. На Тргу Крајине је одржан дефиле, а у дворани Борик свечана академија. Обележавању Дана РС присуствује премијерка Србије Ана Брнабић.

Свечана академија поводом Дана Републике Српске одржана је у дворани Борик у Бањалуци.

Присуствоали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић и патријарх српски Иринеј.

Ана Брнабић је у обраћању честитала рођендан "наше и ваше Републике Српске".

"Србија је матица која има обавезу да води бригу о српском народу, ма где он живeо. Зато волим да кажем да је нама један од приоритета да не будемо трава у којој ће се слонови борити. Тих слонова је све више, па трава увек настрада", рекла је Брнабићева.

Претходно је одржан свечани дефиле, који је пратио велики број грађана на бањалучком тргу.

Учествовало је више од 2.350 припадника полиције у ешалонима, представника цивилног сектора, спортиста...

Премијерка Жељка Цвијановић је поручила да је оно што мисли и жели Српској саткано у слогану обележавања Дана РС – "За сва времена" и додала да је велика љубав према Републици Српској нешто што никад неће нестати.

"Данашњи дан је дан нашег окупљања, дан када славимо слободу", поручила је председница Српске.

Милорад Додик је поручио да је "ово наш дан, дан који прослављамо 28. пут".

Истакао је да је Српска стварана у миру и одбрањена у рату, и да су данас сви Срби поносни на своју Републику.

"Нема слободе за српски народ без државе. Срби имају две државе - Србију и Републику Српску", нагласио је Додик и додао да су Срби одувек били слободарски народ који је и другима доносио слободу. 

Претходно је у Палати Републике Српске одржана свечаност поводом доделе одликовања заслужним институцијама и појединцима које је уручила Жељка Цвијановић.

"Ово је прилика да захвалимо институцијама и појединцима на свему што су дали за Републику Српску. На овај начин желимо да искажемо поштовање према својим грађанима", истакла је Цвијановићева.

Орден је, између осталих, додељен министру одбране Републике Србије Александру Вулину.

Он је одликован за рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске.

Одликовано је Народно позориште Републике Српске, као и генерали конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић.

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци одржана је свечана литургија коју је служио патријарх српски Иринеј.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво