Milanović prvi put s novinarima posle izbora, ima posao za Kolindu

U prvom obraćanju medijima nakon izbora, novi hrvatski predsednik Zoran Milanović je rekao da se čuo sa premijerom Andrejem Plenkovićem i aktuelnom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, a razgovarao je, kaže, i s drugim evropskim i svetskim čelnicima.

"Istina, čuli smo se, nazvao me i on i gospođa Kitarović. Juče sam odgovarao na poruke, čestitke, razgovarao s ljudima u Hrvatskoj i Evropi i svetu", kazao je Milanović koga su novinari sačekali ispred njegovog stana, prenosi Indeks.

Komentarisao je i reči premijera Plenkovića da će između njih biti "tvrda kohabitacija" rekavši kako ne zna što to znači.

''Rekao sam da ćemo biti najbolji prijatelji koliko je to moguće u politici. Ne znam što to znači tvrda kohabitacija, treba pogledati u Ustav da vidimo što to znači'', rekao je Milanović.

Milanović je rekao da će dati podršku Grabar Kitarovićevoj odluči li nakon dužnosti predsednice nastaviti diplomatsku karijeru.

"Da, hoću. Nije odgovorna ni za kakva kaznena djela i bila je predsjednica", kazao je on.

Rekao je kako ga je juče zvao i turski predsednik Ređep Tajip Erdogan te da nije razgovarao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. "Nema veze, sve što sam rekao faktografski je točno, radi se o odnosima država, a radit ćemo posao u onoj mjeri u kojoj to predsjednik smije", pojasnio je on.

Ne razmišlja o vraćanju Titove biste

Što se tiče povratka Titove biste na Pantovčak, o čemu se spekuliše u javnosti kao o jednom od prvih poteza, Milanović je rekao da o tome uopšte ne razmišlja. 

"Pantovčak nije muzej, hrvatskih predsjednika je bilo četvero prije mene, ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava", rekao je Milanović.

Kada je reč o njegovim budućim savetnicima, Milanović kaže da će se truditi da budu najbolji, a osvrnuo se i na bivšeg direktora tajne službe (SOA) Dragana Lozančića.

"Treba vidjeti, moje mišljenje o njemu je poznato. Međutim, uz to što je savjetnik potpredsjednika vlade, on je i aktivan u međunarodnim institutima kao instruktor po regiji, tako da ima jednu odnosno dvije karijere. Ima prilično visoku reputaciju i pitanje je isplati li se to njemu", rekao je on.

Istakao je da svoj kabinet nema nameru seliti po Hrvatskoj, a o svojim budućim inicijativama prethodno će se konsultovati s vladom.

"Neću ih zaskakati jer ja sam bio s one strane ograde i dobro znam kako to izgleda kad netko igra prljavo", kazao je on.

Osvrnuo se i na malo glasova koje je dobio u BiH te rekao: "Kad bih ja to uzimao osobno, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac taj posao raditi srčano."

Milanović još ne zna kada će se održati inauguracija te dodaje da proceduru oko toga vodi njegov tim. 

Državna izborna komisija Hrvatske objavila je ukupne rezultate drugog kruga predsedničkih izbora na kojima je pobedio Zoran Milanović. Zabeležena je i veća izlaznost nego u prvom krugu. Na izbore je izašlo 55 odsto birača. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво