Tlo u Albaniji ne prestaje da podrhtava, za dva dana više od 40 zemljotresa

Spasilački timovi i dalje tragaju za nestalima posle zemljotresa u Albaniji. Broj žrtava povećao se na 40, a više od 650 ljudi je povređeno. Evropsko-mediteranski seizmološki centar objavio da su se u poslednja 44 sata u Albaniji osetila 43 zemljotresa.

Dva zemljotresa jačine 4,2 i 4,7 jedinica Rihtera registrovana su pre podneva kod Drača u razmaku od pola sata.

I tokom noći bilo je potresa, u Tirani i Draču u 23.19 zemljotres jačine 4,4 jedinice po Rihteru izazvao je paniku među stanovništvom. Pojedini građani Tirane napustili su svoje domove i noć proveli u automobilima, javio je reporter RTS-a.

Zbog novih potresa juče su privremeno bile obustavljene spasilačke operacije.

Vlasti su saopštile da je spasilačka operacija u Tumanu okončana i da se veruje da u tom gradu ispod urušenih zgrada nema više zatrpanih ljudi. Akcija spasavanja u Draču je nastavljena.

Sve sportske dvorane u prestonici Albanije otvorene su za zbrinjavanje građana. Meštani koji su ostali bez domova nalaze se u šatorima na gradskom stadionu. 

Pomoć je stigla iz zemalja Evrope i sveta, kao i Srbije, čiji je Sektor za vanredne situacije MUP-a poslao 13 pripadnika Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina. 

Vlada je proglasila vanrednu situaciju na području Drača i Tirane.

Albaniju je pre dva dana pogodio snažan zemljotres, a posle njega usledila je i serija naknadnih potresa registrovanih tokom dana.

U septembru ove godine, potres snage 5,8 jedinica po Rihteru dogodio se u neposrednoj blizini Drača i tada je povređeno najmanje 70 ljudi, a oštećeno je 500 kuća. 

Posle Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zemljotres je pogodio i Hrvatsku.

Podrhtavanje tla slabijeg intenziteta – tri stepena po Rihteru sa epicentrom na oko 20 kilometara jugoistočno od Karlovca – zabeleženo je sinoć oko 20 časova.

Umeren zemljotres se osetio u unutrašnjosti Hrvatske, ali nema izveštaja o posledicama.  

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 28. nov 2019, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

Pomoc!

Moramo da ostanemo ljudi, rekao nam je Patrijarh Pavle.
Ljudima sada treba pomoci u nevolji, mi smo drugaciji, tako su nas ucili nasi pretci i nase Pravoslavlje.