Tlo u Albaniji ne prestaje da podrhtava, za dva dana više od 40 zemljotresa

Spasilački timovi i dalje tragaju za nestalima posle zemljotresa u Albaniji. Broj žrtava povećao se na 40, a više od 650 ljudi je povređeno. Evropsko-mediteranski seizmološki centar objavio da su se u poslednja 44 sata u Albaniji osetila 43 zemljotresa.

Dva zemljotresa jačine 4,2 i 4,7 jedinica Rihtera registrovana su pre podneva kod Drača u razmaku od pola sata.

I tokom noći bilo je potresa, u Tirani i Draču u 23.19 zemljotres jačine 4,4 jedinice po Rihteru izazvao je paniku među stanovništvom. Pojedini građani Tirane napustili su svoje domove i noć proveli u automobilima, javio je reporter RTS-a.

Zbog novih potresa juče su privremeno bile obustavljene spasilačke operacije.

Vlasti su saopštile da je spasilačka operacija u Tumanu okončana i da se veruje da u tom gradu ispod urušenih zgrada nema više zatrpanih ljudi. Akcija spasavanja u Draču je nastavljena.

Sve sportske dvorane u prestonici Albanije otvorene su za zbrinjavanje građana. Meštani koji su ostali bez domova nalaze se u šatorima na gradskom stadionu. 

Pomoć je stigla iz zemalja Evrope i sveta, kao i Srbije, čiji je Sektor za vanredne situacije MUP-a poslao 13 pripadnika Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina. 

Vlada je proglasila vanrednu situaciju na području Drača i Tirane.

Albaniju je pre dva dana pogodio snažan zemljotres, a posle njega usledila je i serija naknadnih potresa registrovanih tokom dana.

U septembru ove godine, potres snage 5,8 jedinica po Rihteru dogodio se u neposrednoj blizini Drača i tada je povređeno najmanje 70 ljudi, a oštećeno je 500 kuća. 

Posle Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zemljotres je pogodio i Hrvatsku.

Podrhtavanje tla slabijeg intenziteta – tri stepena po Rihteru sa epicentrom na oko 20 kilometara jugoistočno od Karlovca – zabeleženo je sinoć oko 20 časova.

Umeren zemljotres se osetio u unutrašnjosti Hrvatske, ali nema izveštaja o posledicama.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво