"Дан националне солидарности" уместо празника у Албанији

Влада Албаније прогласила је ванредну ситуацију на подручју Драча и Тиране, областима које су највише погoћене разорним земљотресом, који је у уторак погодио Албанију и у којем је страдало 27 особа, висе од 40 је извучено из рушевина, док је више од 650 повређено.

Премијер Еди Рама је рекао да је ванредна ситуација проглашена на основу Устава и закона, што, како је навео, не подразумева само одлуке по питању финансија већ и низ других мера.

Рама је рекао да због катастрофалног земљотреса који је погодио Албанију два дана уочи државног празника Дана заставе, 28. новембра, не може бити празник, већ дан националне солидарности. 

"Желели бисмо да имамо три дана жалости, имајући у виду обим ове трагедије", рекао је Рама на јутрошњој ванредној седници владе.

Истакао је да 28. до 29. новембар зато можда није дан за прославе, већ дан националне солидарности.

"Mислим да на та два дана треба гладати као на дане националне солидарности, где уз поштовање прошлости сви који могу ускладе своје могућности и дориносу помоћи угроженима", рекао је Рама.

Албанију је јуче погодио земљотрес јачине 6,4 јединца Рихтерове скале

Лидер опозиционе Демократске странке, Љуљзим Баша, је у више наврата јуче тражио од владе да уведе ванредно стање у земљи, након серије земљотреса.

Одговарајући на то, Рама је рекао да не зна да ли су они који су то заговарали били вољни да се подвргну таквим мерама.

"То је разлог због кога смо размишљали, јер се ванредно стање подудара са стицањем или стварањем новог нивоа управљања ситуацијом у периоду од 30 дана ", рекао је Рама, пренео је албански портал АРТ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво